Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filipinski predsjednik izvrijeđao Obamu, otkazan sastanak

duterte-obama1

Kontroverzni filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izvrijeđao je američkog predsjednika Baracka Obamu nazvavši ga “kurvinim sinom“, zbog čega je Obama otkazao sastanak sa filipinskim liderom.

Kako prenosi CNN, Obama je ranije kritikovao Dutertea zbog smaknuća dilera u njegovoj zemlji bez da su prošli proces suđenja, a filipinski predsjednik je oštro reagirao.

“Ko je on da tako govori? Ja nisam američki pijun. Ja sam predsjednik suverene zemlje i ne odgovaram nikome osim filipinskom narodu. Kurvin sine, psovat ću te“, izjavio je Duterte.

Optužio je Amerikance da su izazvali nemire na južnom filipinskom ostrvu Mindanao.

“Mi smo naše probleme naslijedili od SAD-a. Kako? Tako što su oni okupirali ovu zemlju i potčinili nas. Mnoge zemlje vrše smaknuća bez suđenja. Zašto nekome smeta naša borba protiv kriminala? Pogledajte stanje ljudskih prava u SAD-u i način kako oni tretiraju migrante“, rekao je Duterte.

Filipinski predsjednik je najavio nastavak velike borbe protiv trgovine drogom. Otkako je u maju izabran za predsjednika u akcijama filipinske policije protiv dilera poginulo je preko 1.900 osoba.

Iz Bijele kuće je saopšteno da će se Obama umjesto sa Duterteom sastati sa južnokorejskim predsjednikom Parkom Geun-hyjeom.