Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članice EU produžile izolaciju Krima

Članice Evropske unije u petak su produžile zabranu trgovine i investicija na Krimu, što znači da bi i svako učešće Evropljana u ruskom crpljenju nafte i plina u Crnom moru bilo protuzakonito, kao i uplovljavanje kruzera u luke na tome ukrajinskom poluotoku koji je anektirala Rusija.

Sankcije su donesene nakon što je Rusija u martu prošle godine anektirala Krim.

[pull_quote_right]Očekuje se da će ministri vanjskih poslova Unije u ponedjeljak u Luksemburgu produžiti te sankcije do 31. januara iduće godine[/pull_quote_right]

“EU i nadalje osuđuje ilegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja koju je provela Ruska Federacija i ostaje predana punoj primjeni politike nepriznavanja tog čina”, navodi se u obrazloženju.

Te mjere, koje vrijede do 23. juna 2016., uključuju zabranu uvoza u EU proizvoda s Krima.

Zabranjeno je i investiranje na Krimu, što znači da Evropljani i evropske kompanije ne mogu kupovati nekretnine ni kompanije na Krimu, ne mogu finansirati krimske kompanije niti sarađivati u srodnim poslovima.

Nadalje, evropskim je kruzerima zabranjeno pristajati u luke na Krimu, osim u slučaju nužde, a zabranjeno je i nuditi ostale vrste turističkih usluga na poluotoku.

Zbog sankcija, nije moguće izvoziti iz EU na Krim proizvode i tehnologije za pronalaženje, crpljenje i proizvodnju nafte, plina i mineralnih goriva, kao i proizvoda koji se koriste u prijevozu, telekomunikacijama ili energetici.

EU je uvela i sankcije za ruski finansijski, odbrambeni i energetski sektor zbog toga što smatra da Rusija podupire seperatiste koji se na istoku Ukrajine bore protiv vladinih snaga.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova Unije u ponedjeljak u Luksemburgu produžiti te sankcije do 31. januara iduće godine, čime će dobiti vremena za procjenu u kolikoj mjeri separatisti i Moskva poštuju sporazum o primirju. O tome šestomjesečnom produženju dogovorili su se stalni predstavnici članica EU u Bruxellesu u četvrtak, a očekuje se da će odluku podržati ministri bez rasprave.