Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članovi PSBiH sa izaslanstvom Odbora za vanjske poslove EP

190516 zlei, colak – del komiteta evr parl

Članovi Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH razgovarali su danas sa izaslanstvom Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET), na čelu sa predsjednikom Odbora Elmarom Brokom o europskom putu naše zemlje.

Na sastanku je istaknuto da je stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) počelo novo poglavlje u odnosima naše zemlje i Europske unije (EU).

Članovi Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH upoznali su izaslanstvo iz Europskog parlamenta s aktivnostima koje Zajedničko povjerenstvo provodi s ciljem ispunjavanja uvjeta na europskom putu BiH. Istaknuli su da u organizaciji ovog tijela održavaju se okrugli stolovi kako bi se razgovaralo o obvezama i izazovima naše zemlje u procesu europskih integracija nakon stupanja na snagu SSP, kao i o podnošenju aplikacije za članstvo BiH u (EU).

Sastanku je nazočio i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Bariša Čolak koji je izrazio zahvalnost članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta na pomoći koju pružaju na europskom putu naše zemlje, te istaknuo kako se nada da će naša zemlja u što skorije vrijeme ispuniti uvjete kako bi podnijela kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

Kao jedan od pozitivnih pomaka na tom polju, gospodin Čolak je istaknuo da je Agencija za statistiku BiH jučer donijela jedinstveni program obrade podataka iz popisa stanovništva, sukladno zakonu i međunarodnim preporukama.

Prema riječima gospodina Čolaka i članova Zajedničkog povjerenstva, u BiH postoji konsenzus svih relevantnih političkih snaga u svezi sa procesom naše zemlje u EU, ali vlasti trebaju učiniti puno više kada je riječ o dinamici ispunjenja obveza naše zemlje na tom putu.

Članovi Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta istaknuli su zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima koje je BiH provela s ciljem predaje kredibilne aplikacije za članstvo u EU. Međutim, izrazili su i žaljenje što još uvijek nije formiran Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje između PSBiH i Europskog parlamenta.

Na kraju razgovora, izaslanstvo iz Europskog parlamenta poručilo je da snažno podupire europski put naše zemlje, te da će činiti sve što je u njihovoj moći da naša zemlje u što skorije vrijeme podnese kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, a nakon toga provede i reforme s ciljem punopravnog članstvo u EU.