Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Članstvo u EU: Srbija prva poglavlja otvara ove godine?

Denis Keef

Velika Britanija ima jasnu politiku podrške članstvu Srbije u EU, izjavio britanski ambasador u Beogradu Denis Keef, izrazivši nadu kako će prva poglavlja biti otvorena ove godine.

Keef je u intervju za list Danas kazao kako će direktna bilateralna financijska podrška Velike Britanije Srbiji u ovoj godini biti oko pet miliona funti.

Komentirajući susret srbijanskog premijera Aleksanda Vučića s članovima Predsjedništva BiH, Keef smatra kako je to vrlo pozitivan korak i dobra vijest za obje strane, prenosi Tanjug.

“Mislim da je to iskren i pozitivan korak. Predsjednik Vlade Srbije također ima konzistentnu i koherentnu politiku prema susjedima. Sastanak sa članovima Predsjedništva BiH vidim kao dio te politike, rekao je britanski diplomat.

Ponovio je kako je potpuno bio šokiran napadom na Vučića u Potočarima.
Za njega je, kako je kazao, najvažnija slika te posjete bio trenutak kada su Majke Srebrenice Vučiću dale cvijet Srebrenice.

“Taj trenutak je simbol pomirenja. Kada je riječ o pomirenju u regiji, rekao bih da sa Srbijom imamo u osnovu istu politiku i želje. Jasno je da kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a, nismo imali isti stav, ali to se događa”, dodao je Keef.

Odgovarajući na pitanje kakav bi odnos srbijanska vlada trebala imati prema Miloradu Dodiku, Keef je kazao kako ne bi da premijeru govori kako da se ponaša prema predsjedniku Republike Srpske, ali da misli kako je vrlo važno da predsjednik srbijanske vlade i vlada mogu da imaju pozitivnu ulogu u nekim situacijama.

“Na primjer, kada je gospodin Dodik predložio referendum u RS-u, predsjednik srbijanske vlade mu je poručio da razmisli o tome. Referendum je vrlo opasan jer je protiv svih obaveza, dogovora svih lidera u BiH. Koči napredak ka EU i odvlači pažnju od stvarnih društvenih i ekonomskih problema s kojima se građani susreću. Ne vidim kako to može da doprinese pomirenju i napretku BiH”, naglasio je ambasador.