Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Corrias: Cijenimo napore koje bh. vlasti ulažu u reforme

corrias123

Italija cijeni napore koje bosanskohercegovačke vlasti ulažu u reforme, te potiče njihov nastavak. Naša zajednička želja je uskoro predati zahtjev za članstvo u EU, ali prije svega na način kako bismo bili sigurni da može biti pozitivno ocijenjen – rekao je ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias nakon sastanka s članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

U tom smislu, kako je dodao ambasador Corrias, neke korake još treba poduzeti u pogledu reformi, poput utvrđivanja zakona o radu u Republici Srpskoj i koordinacijskog mehanizma za dijalog s EU-om. Prilagođavanje komercijalnog sektora nakon ulaska Hrvatske u uniju još je jedan važan korak u tom smjeru.

Centralne teme sastanaka bile su naredni koraci približavanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, s posebnim akcentom na paket reformi usklađenih na način da kandidatura bude vjerodostojna i na status pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom.

Također je razgovarano o reformi pravosudnog sistema, tržišta rada i izbornog sistema.

Ambasador Corrias je pozvao Ivanića i Zvizdića na otvaranje izložbe “Remek djela kolekcije Farnesina” koja će, u sklopu Mjeseca italijanske kulture, biti inaugurirana u petak, 20. novembra u Umjetničkoj galeriji, uz prisustvo italijanskog ministra za kulturu i turizam Daria Franceschinija, saopćeno je iz Ureda za štampu i prevođenje Ambasade Italije u BiH.