Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović i Donald Tusk razgovarali o evropskom putu BiH

covic-tusk111

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk razgovarali su u Madridu o daljem napretku BiH na evropskom putu.

Čović je informisao Tuska o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, te konkretnim koracima koji se preduzimaju u okviru procesa evropskih integracija.

Istakao je važnost obnovljene inicijative Evropske unije, te odlučnost vlasti u BiH da održe postojeću pozitivnu dinamiku. Podsjetio je na dosadašnje značajne korake, kao što su stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te program reformi koji se implementira na svim nivoima vlasti, kao i usvojeni mehanizam koordinacije.

Čović je izrazio uvjerenje u ispunjavanje i preostalih obaveza BiH, te u skladu s tim i podnošenje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji, do kraja tekuće godine.

Predsjednik Evropskog vijeća izrazio je zadovoljstvo zbog dosadašnjih rezultata, te snažnu podršku rješavanju nadolazećih izazova Bosne i Hercegovine u okviru njenog približavanja Evropskoj uniji.

Razgovarano je i o trenutnim značajnim pitanjima, poput migrantske krize, što je i jedna od prioritetnih tema ovogodišnjeg kongresa Evropske narodne stranke, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.