EU u fokusu

Čović i Wigemark razgovarali o napretku BiH ka EU

01/12/2015

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović održao je danas sastanak s voditeljem izaslanstva EU i specijalnim predstavnikom EU Lars-Gunnarom Wigemarkom, na kojem je razgovarano o napretku koji je BiH ostvarila u procesu evropskih integracija, te o daljim koracima koji se na tom putu moraju preduzeti.

Predsjedavajući Predsjedništva je istakao kako sve institucije na svim nivoima vlasti u BiH intenzivno rade na integracionim obavezama, te da su trenutni prioriteti dalja smislena provedba reformske agende uz funkcionalan mehanizam koordinacije, kao i skora adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske Evropskoj uniji.

Razgovarano je i o nedavnom susretu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini.

Specijalni predstavnik EU istakao je da je ohrabren napretkom koje je postignut u posljednjih nekoliko mjeseci, te dao podršku nastavku tog pozitivnog trenda, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.