Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čović razgovarao sa Hahnom o evropskom putu BiH

covic-hahn111

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se u Beču s evropskim povjerenikom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Tema susreta Čovića i Hahna bila je aktuelni i budući izazovi Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu.

Čović je podsjetio povjerenika Hahna na korake koje je BiH poduzela u proteklom razdoblju s ciljem približavanja EU. U ovom kontekstu napomenuo je usvajanje Master plana procesa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju od Predsjedništva BiH, kao sadržajnog i vremenskog okvira za daljnju integraciju. Važan iskorak, dodao je, napravljen je i usvajanjem i potpisivanjem Reformske agende na svim razinama vlasti, te dogovorenim sustavom koordinacije, koji će doprinijeti učinkovitoj provedbi planiranih reformi.

Čović je iskazao spremnost za nastavak započete dinamike kretanja Bosne i Hercegovine prema članstvu u Evropskoj uniji, te naglasio važnost jasnog opredjeljenja svih sudionika reformskog procesa.

Sagovornici su zajednički ocijenili značajnu ulogu Konferencije o zapadnom Balkanu, koja se trenutačno održava u Beču s ciljem jačanja uzajamnih odnosa zemalja u regiji i suradnje po pitanju europskih integracija. S tim u svezi, razgovarano je o projektima povezivanja u područjima prometa i energetike.

Hahn je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih pomaka , te snažnu potporu daljnjim aktivnostima s ciljem približavanja BiH Evropskoj uniji. Također, Hahn je najavio svoju sljedeću posjetu Bosni i Hercegovini u narednom razdoblju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.