Čović sa Wigermarkom o integraciji BiH u Evropsku uniju

wigemark-covic

O aktuelnoj situaciji u BiH u kontekstu njene integracije u EU danas su razgovarali predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i Lars-Gunnar Wigermark, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Čović je istakao da svi relevantni akteri u BiH rade na postizanju dogovora o najvažnijim pitanjima za napredak zemlje. Prema njegovom mišljenju konkretni rezultati su već vidljivi. Naime, master plan procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji i reformska agenda su usvojeni i potpisani na svim nivoima vlasti.

Wigermark je potvrdio opredijeljenost Evropske unije da i dalje podržava BiH u nastojanju da se približi članstvu. Istovremeno je podsjetio i na ostale obaveze koje u ovom pravcu moraju biti ispunjene.

Zajednički su iskazali uvjerenost u nastavak i intenziviranje integracijskih aktivnosti BiH. Naglasili su kako je potrebno iskoristiti nastupajuće razdoblje za pokretanje konkretnih reformskih koraka, koji BiH vode ka evropskoj budućnosti, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.