Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna Gora ukida Ministarstvo evropskih poslova

Crna Gora – evropska unija

Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore biće ukinuto, a pregovore s Evropskom unijom vodiće Kancelarija glavnog pregovarača, koja će biti pri kabinetu premijera, javlja Anadolu Agency (AA).

Premijer Crne Gore Duško Marković potvrdio je danas da je u završnoj fazi proces normativnog definisanja nove pregovaračke infrastrukture.

“Ona će vjerovatno ići u pravcu konstituisanja Kancelarije za pregovore, s glavnim pregovaračem u kabinetu premijera. Vjerujem da će to biti najkvalitetniji odgovor”, rekao je Marković nakon susreta sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini.

Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore je od 22. februara bez ministra, jer je Aleksandar Andrija Pejović, koji je rukovodio ovim resorom, podnio ostavku zbog odluke Agencije za sprečavanje korupcije da je u sukobu interesa.

Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjsku politiku i bezbjednost EU, osvrnula se danas u Tivtu na ukidanja Ministarstva za evropske poslove, kazavši da svaka zemlja ima drugi sistem organizacije pregovaračkog tima.

“Za nas je vrlo važno da postoji jedan cjelishodni pristup Vlade koji se odražava u političkoj volji, posvećenosti, odgovarajućem političkom impulsu s najvišeg nivoa, odlučnom djelovanju u transformisanju zemlje, kako bi se one pridružile EU”, objasnila je predstavnica Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku.