EU u fokusu

Crnadak i di Vietri o aktivnostima CEI-a tokom predsjedavanja BiH

09/02/2016

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u Sarajevu s generalnim sekretarom Centralnoevropske inicijative (CEI) ambasadorom Giovannijem Caracciolo di Vietrijem, a glavna tema razgovora su bile aktivnosti CEI tokom predsjedavanja Bosne i Hercegovine navedenom regionalnom inicijativom u 2016. godini.

Ministar Crnadak je tokom razgovora s delegacijom Sekretarijata CEI (sjedište u Trstu) istaknuo da se BiH zalaže za ostvarivanje strateških ciljeva Centralnoevropske inicijative, a to su kohezija i ujedinjavanje Evrope i fokusiranje na saradnju unutar CEI, naročito na podršku u jačanju kapaciteta manje razvijenih zemalja članica.

Naglasio je da BiH ostvaruje aktivnu saradnju s drugim zemljama članicama u različitim oblastima i podržava veoma važnu ulogu koju CEI ima u evropskom integracijskom procesu, i aktivnu saradnju inicijative s nizom međunarodnih organizacija i institucija.

Ministar Crnadak je naglasio da je BiH u okviru CEI posebno zainteresirana da kroz regionalnu saradnju uloži maksimalan doprinos: kreiranju regiona zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope uopće kao prostora u kojem se geografske, privredne i socio-kulturološke razlike pretvaraju u iskoristive potencijale razvoja; daljnjoj promociji integracije svih država zapadnoga Balkana u EU; transportnoj povezanosti regiona; biznis dimenziji, s posebnim osvrtom na jačanje poduzetništva, dosljednom provođenje Plana aktivnosti CEI za period 2014 – 2016. godina, kao i saradnji s međunarodnim i regionalnim organizacijama.

Ministar Crnadak je generalnog sekretara Caracciolo di Vietrija upoznao da Bosna i Hercegovina u okviru predsjedavanja CEI, koje je preuzela 1. januara, namjerava, između ostalog, biti domaćin dva sastanka političkih direktora CEI-a kao i domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica CEI (u isto vrijeme i sastanka zemalja zapadnog Balkana) koji bi trebao biti održan 29. juna 2016. godine u Banja Luci.

Centralnoeuropska inicijativa (CEI) je regionalni forum za suradnju i konsultacije između zemalja članica, osnovana 1989. godine u Budimpešti.

Zemlje članice CEI su Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Ukrajina, od kojih su njih deset članica Evropske unije, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.