Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Crnadak i Wigemark razgovarali o procesu eurointegracija BiH

20/07/2017

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH ambasadora Larsa-Gunnara Wigemarka s kojim je razgovarao o procesu eurointegracija BiH i aktuelnoj političkoj situaciji u državi.

Konstatovano je da se u narednom periodu od BiH očekuje da pokaže jasnu namjeru i spremnost da nastavi put eurointegracija, što se posebno odnosi na pristupanje Transportnoj zajednici u najkraćem mogućem roku.

Ministar Crnadak je izrazio žaljenje što BiH nije pristupila Transportnoj zajednici na Samitu u Trstu, te je pozdravio činjenicu da je Vlada Republike Srpske odustala od uslova koji su se odnosili na izmjenu teksta Ugovora o Transportnoj zajednici i na izdavanje garancije o zabrani pristupa željezničkoj infrastrukturi BiH nakon potpisivanja ugovora.

Izrazio je očekivanje da će odluka o Transportnoj zajednici biti donesena na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH uz obaveznu koordinaciju aktivnosti i usaglašavanje stavova ministara zaduženih za transport u Vijeću ministara BiH, Vladi Republike Srpske i Vladi Federacije BiH.

Crnadak i Wigemark su također razgovarali o mogućem usvajanju zakona o akcizama, Upitniku Evropske komisije i drugim pitanjima važnim za proces eurointegracija BiH, saopćeno je Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.