Crnadak: Članstvo u EU cilj svih na prostoru Zapadnog Balkana

crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o evropskim integracijama Zapadnog Balkana, održanoj u Skoplju, javlja Anadolu Agency (AA).

Crnadak je učestvovao na panelu pod nazivom “Izgradnja kapaciteta i regionalna saradnja u procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana.”

Tokom obraćanja naglasio je da svi na prostoru Zapadnog Balkana imaju isti cilj, a to je članstvo u Evropskoj uniji, dodajući da je ulaganje stalnih napora koji su usmjereni na razvoj regionalne saradnje ključno za veze, stabilnost i prosperitet regiona.

Crnadak je posebno naglasio važnost Berlinskog procesa, jer je u protekle četiri godine donio značajne rezultate u oblasti povezivanja ljudi, zajedničkih infrastrukturnih projekata, ekonomskog razvoja i borbe protiv terorizma i radikalizma.

Pored toga, pozvao je na snažniju saradnju kako bi se ostvarili bolji rezultati na polju borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te je pozdravio činjenicu da će ove teme biti važan dio samita Zapadni Balkan – EU, čije održavanje je planirano 2018. godinu u Londonu.

Crnadak je podržao održavanje prvog digitalnog regionalnog samita koji će se održati u Makedoniji naredne godine, jer će se baviti konkretnim poboljšanjima poput smanjenja cijena telefonskih usluga u romingu.

Istakao je da je reforma javne uprave dala određene rezultate, ali da se jačanje kapaciteta za približavanje EU standardima nastavlja i u institucijama na nivou BiH, kao i u institucijama Republike Srpske i Federacije BiH.

Konferenciju u Skoplju otvorio je premijer Makedonije Zoran Zaev, a učestvovali su ministri evropskih poslova Zapadnog Balkana, kao i predstavnici diplomatskog kora i civilnog sektora iz cijelog regiona.