Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cvijanović: Sarajevu je do EU stalo kao i do lanjskog snijega

novalic, cvijanovic i zvizdic

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović nazvala je besmislenim političkim revanšizmom odluku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Federacije BiH Fadila Novalića da ne potpišu Pismo namjere i time blokiraju aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

“Takav postupak je samo još jedan u nizu dokaza da BiH pati od hroničnog nedostatka kredibiliteta. Ovdje su finansijske implikacije manji problem jer je u ovoj godini Republika Srpska trebalo da dobije svega 50 miliona maraka, dok za FBiH ta prva tranša iznosi 100 miliona KM. Veći problem je to što su Zvizdić i Novalić učestvovali u usaglašavanju Pisma namjere i odobrili ga na Fiskalnom savjetu, spektakularno najavili najbolje moguće uslove, a onda odlučili da ne potpišu ono što su ispregovarali i odobrili”, izjavila je Cvijanovićeva Srni.

Ona je naglasila da je time i sam MMF doveden u zabludu da s druge strane stola sjede kredibilni partneri i pregovarači, a treba reći i da će upravo to zaustaviti reforme u koje se Zvizdić i Novalić navodno zaklinju, jer je preduslov za aranžman sa MMF-om bilo usvajanje i sprovođenje Reformske agende.

Cvijanovićeva je pojasnila da su sljedeći mogući termini za odobrenje aranžmana septembar ove ili, što je realnije, januar naredne godine, jer ne očekuje da će se bilo šta realizovati u predizborno vrijeme.

“Time treba staviti tačku na ovo pitanje, kao i na Reformsku agendu dok se situacija ne promijeni. Mi znamo ko stoji iza ove blokade, kao i to da ona nema samo `domaći rukopis`, jer je dogovorena sa pojedinim strancima kao vid finansijskog pritiska na Republiku Srpsku. Pri tome i FBiH je, ispunjavajući ovaj politički zadatak, odlučila da sebi puca u bar jednu, a možda i obje noge. Mi njima ništa ne zamjerimo, jer i mi u Srpskoj imamo svoj politički cilj, i znamo da to često košta. U svakom slučaju, za ovakav scenario smo se pripremili prije par sedmica, i sad idemo dalje”, istakla je premijer Srpske.

Upitana kako na ovo sve gleda MMF, Cvijanovićeva odgovara da to ne može komentarisati, ali da je juče razgovarala telefonom sa jednim od važnih ljudi u MMF-u u Vašingtonu, i da je tom prilikom zahvalila za dosadašnju saradnju, a posebno za pomoć koju je pružio u vrijeme kad su pregovori sa MMF-om zapadali u ozbiljnu krizu.

“Izrazila sam i žaljenje što nakon tako teških razgovora, ali i odličnih uslova koje smo konačno dobili, taj aranžman još neće biti moguće realizovati i rekla da je Vlada Srpske spremna na nastavak saradnje, kad se za to steknu uslovi u okviru BiH. Sa MMF-om namjeravamo zadržati korektnu komunikaciju, razumijemo da su i oni pod određenim pritiskom, mada ovdje treba razumjeti da do odobrenja aranžmana neće doćizato što su izostala dva potpisa domaćih aktera, a ne zato što je MMF odlučio da ga ne odobri”, pojašnjava Cvijanovićeva.

Upitana da prokomentariše Zvizdićevu tvrdnju da Srpska blokira evropski put, jer nije postignut dogovor oko mehanizma koordinacije, brojnih zajedničkih strategija na nivou BiH, te adaptacije SSP-a, predjednik Vlade odgovara da to nije tačno, ali i da ništa od toga nije pobrojano kao obaveza u Pismu namjere sa MMF-om.

“Ali je tačno da mi nećemo u Banjaluci da igramo kako Sarajevo svira, i tu je njihovo problem, jer oni žele potčinjenost, a mi partnerstvo. Oni žele vidljivost samo institucija BiH, a mi svih nivoa vlasti, oni hoće formalnu uključenost entiteta u proces integracija, a mi suštinsku”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ako je neko zaustavio kretanje ka EU, onda je to upravo nivo BiH donoseći falsifikat od mehanizma koordinacije, mijenjajući pregovaračku poziciju BiH za adaptaciju SSP-a bez dogovora sa Srpskom, i forsirajući izradu sektorskih strategija na nivou BiH bez uvažavanja stavova Republike Srpske.

“Biću slobodna i da kažem, da što se tiče puta ka EU, Sarajevu je do toga stalo koliko i do lanjskog snijega. NJima je taj proces važan samo zato što vide priliku da se kroz njega postigne centralizacija BiH i pozicioniranja Sarajeva, a i bošnjačke politike, kao jedine relevantne u BiH. Zato se i trude da kreiraju model u kojem će kantoni i entiteti biti tek forma i ukrasni fikus, dok bi se sve suštinske odluke donosile u okrilju sarajevskih institucija. Nama takav evropski put ne odgovara, ali smo vrlo, vrlo zainteresovani za put ka EU koji se unutar BiH odvija na principu partnerstva i uzajamnog poštovanja”, ocijenila je premijer Srpske.

Na najavu NJemačke da bi u slučaju pristanka na adaptaciju SSP-a bila spremna da pomogne poljoprivrednom sektoru u BiH, Cvijanovićeva kaže da je to pozitivna stvar.

“Naša potreba je zaštita poljoprivrede, most u Gradišci koji naše građane i naše poljoprivrednike vezuje za EU, i pomoć koja se daje u skladu sa našim ustavnim nadležnostima. Mislim da EU, sa velikom i moćnom NJemačkom u centru, i predsjedavanjem Slovačke, koja, za razliku od nekih drugih članica EU, ima razumnu i realnu politiku i svijest o ovim prostorima, vrlo lako može da pomogne u deblokiranju svih procesa. Ova zemlja počiva na nekoliko realnosti, i samo ih je potrebno uvažavati, a jedna od tih realnosti je Republika Srpska.

Pisanje besmislenih izvještaja u kojem se stalno optužuje Republika Srpska za blokadu ovog ili onog ne vodi ničemu, jer mi ne funkcionišemo na bazi pritiska, niti priče o nekim imaginarnim krivcima, ali smo vrlo zainteresovani da gradimo odnose na bazi međusobnog uvažavanja”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da osim adaptacije SSP-a ima i drugih važnih tema. “Mislim da će BiH svoj haotičan pristup i funkcionisanje zamijeniti normalnim tek onda kad sve stvari koje su u funkciji reformi i kretanja ka EU stavimo na sto i postignemo opšti dogovor za svaku fazu kretanja, jer očito da formula rješavanja izolovanih pojedinačnih pitanja nije dala rezultate”, navodi premijer Republike Srpske.