Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brexit: Drugi referendum isključen

brexit45

Britanska vlada je dala danas odgovor da neće biti drugog glasanja, koje traži više od četiri miliona građana koji su potpisali peticiju da se pozove na organiziranje drugog referenduma nakon onoga od 23. juna.

U peticiji je pozvana “vlada da primjeni pravilo koje kaže da ako je glasanje za ostanak ili izlazak (iz EU-a) bazirano na manje od 60 posto glasova s procentom učešća manjim od 75 posto, treba se održati drugi referendum”.

Svaki potpisnik peticije je dobio email koje je potpisalo ministarstvo vanjskih poslova i u kojem se može pročitati: “Vlada je odgovorila na peticiju koju ste vi potpisali”.

– Kao što je premijer rekao jasno u izjavi 27. juna, referendum je bio demokratska vježba najvažnija u britanskoj historiji s više od 33 miliona ljudi koji su se izjasnili. Premijer i vlada su rekli jasno da se radi o jedinstvenom glasanju za jednu generaciju i (..) da odluka mora da se poštuje. Mi moramo dalje pripremiti proces izlaska iz EU-a i vlada je odlučna da garantira najbolje moguće rezultate za britanski narod u ovim pregovorima – saopćila je vlada u odgovoru, objavila je novinska agencija AFP.