Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dačić i Kotzias pozvali EU da se uključi u rješavanje pitanja migranata

dacic-kotzias

Potpredsjednik Vlade i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kotzias nakon današnjeg susreta u Beogradu pozvali su Evropsku uniju da se uključi u rješavanju pitanja migranata, javlja Anadolu Agency (AA).

Dačić je u zajedničkom obraćanju nakon susreta sa grčkim kolegom Kotziasom u Palati Srbije na Novom Beogradu izjavio da Evropa u vezi najavljenog podizanja ograde na granici Srbije i Mađarske mora da se izjasni “da li je era zidova i ograda prošlost ili budućnost“.

“Ja sam mislio da je pao Berlinsli zid, a sada se prave novi zidovi. Mi smo sa Mađarima u veoma dobrim odnosima. Kao dve vlade imaćemo sastanak u sredu, ali mi smo apsolutno oštro i protiv njihove odluke o podizanju ograde“, istakao je Dačić.

Kako je ponovio Dačić problem migranata je pitanje Evrope i najavio da će Srbija inicirati održavanje regionalne konferencije o problemu ilegalnih migracija, uz učešće zemalja regiona i EU.

Kotzias: EU hoće da nas pretvori u crnu kutiju

Grčki ministar vanjskih poslova je podsjetivši da je ranije njegova zemlja ukazivala EU na problem migranata rekao je da politika migracija traži novac.

Upitan o migrantima koji iz Grčke prelaze u Makedoniju, a zatim u Srbiju, kazao je da je to manji procenat od ukupnog broja jer veći broj njih pokušava preko Italije da prođe ka srednjoj Evropi.

“Evropske zemlje žele da nas pretvore u jednu crnu kutiju, da prihvatamo stotine hiljada migranata iz Sirije, tristo hiljada iz Afganistana i Pakistana. Na nekim našim ostrvima migranata ima više nego lokalnih stanovnika“, istakao je on i podvukao da EU mora da upotrijebi sve mjere da riješi ovaj problem.

Jedna od tih mjera je, kako je naveo, i povratak migranata u zemlje iz kojih dolaze i “zemlje na Balkanu ne treba da se između sebe svađaju zato što jake zemlje EU neće da primjene evropske mjere“.

On je istakao da EU mora da riješi ovaj problem i ako ga ostavi, onako kako je to danas na Balkanu, duštva na Balkanu će postati više ksenofobna i okrenuće se prema desno. Izrazio je očekiavnje da će se sjeveroistočne evropske zemlje početi ovim da se bave umesto da podižu granične linije.

“Moramo da damo doprinos za promjenu načina života u zemljama iz kojih potiču migracije. Dok se sve to ne desi potrebna nam je saradnaj ovdje na Balkanu“, poručio je Kotzias slozivši se sa prijedlogom Srbije o održavanju regionalne konferencije o migrantima.

Šefovi diplomatija Srbije i Grčke Dačić i Kotzias složili su se da dvije zemlje nemaju otvorenih pitanja i imaju mnogo zajedničkih stavova, naročito kada je riječ o uravnoteženijem pristupu nekih drugih dijelova svijeta na ovaj region i bez dvostrukih standarda.

Stabilnost Egipta mnogo zanima Grčku

Grčki minsitar vanjskih poslova je rekao da njegovu zemlju zanima stanje u Egiptu i upozorio na mogućnost destabilizacije u toj zemlji.

“Ko želi da destabilizuje Egipat danas se igra sa budućim vatrama migracija“, upozorio je Kotzias navodeći da Egipat ima oko sto miliona stanovnika od kojih je dvije trećene nezaposleno.