EU u fokusu

Dačić: Kad se slonovi svađaju, obično trava nastrada

14/09/2017

Srbijanski šef diplomacije i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić nazvao je proces proširenja “ljekovitim” za Europsku uniju i ocijenio da će se proširenje ili nastaviti ili će doći do procesa laganog umiranja EU-a.

Dačić je u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS), u povodu izjave predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da do kraja mandata sadašnje EK 2019. godine neće biti ispunjeni uvjeti za prijem zemalja zapadnog Balkana u članstvo EU-a, ukazao kako “to nije ništa različito” u odnosu na Junckerove ranije izjave.

“Proširenje EU-a je proces ljekovit za opstanak EU-a”, ocijenio je Dačić u intervjuu za RTS.

Dačić je za oktobar najavio dolazak šefice eurodiplomacije Federice Mogherini u Beograd i početak “ozbiljnijeg dijaloga o poglavlju 31” o vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici, jer je obveza Srbije da prije ulaska u EU uskladi vanjsku i obrambenu politiku s Unijom.

Srbijanski šef diplomacije nada se da će prije ulaska Srbije u EU biti okončan sukob Rusije i SAD-a, ocijenivši da “kad se slonovi svađaju, obično trava nastrada”.

“Ako se do našeg ulaska u EU, za koje ne znamo kad će biti, ne završi sukob sa Rusijom, onda smo svi mi u velikom problemu, pa i sama EU. Zato sam i rekao da mi trebamo gledati svoje interese jer sve je promjenjivo”, poručio je Dačić.

Srbijanski šef diplomacije za RTS je ocijenio i da se “ne čuje reagiranje međunarodne zajednice i Bruxellesa na nacionalističke ispade u Hrvatskoj”.

Dačić je za RTS rekao da “postoji zid šutnje” i “nije sretan zbog toga”, naglasivši kako je “siguran da reagiranje ne bi izostalo da su se takvi ispadi događali u Beogradu”.

On je, govoreći u kontekstu “nastavka pritisaka na srpski narod”, ukazao da je “u Hrvatskoj živjelo 580.000 Srba, a danas ih je manje od 200.000, u Sarajevu ih je bilo oko 150.000, u Prištini oko 40.000”.

“Ne možemo reći da ti podaci više ne postoje”, rekao je Dačić za RTS, podsjećajući na “ljutnje međunarodne zajednice” nakon što je oštro reagirao na zahtjeve za ukidanje Misije UN-a (UNMIK) na Kosovu.

“Pa šta da radimo? Da aplaudiramo i gledamo kako druge zemlje priznaju Kosovo?”, upitao je Dačić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.