Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH otpočela pregovore o adaptaciji SSP-a

mogherini hahn

Pregovarački timovi Bosne i Hercegovine i Evropske komisije otpočeli su danas u Sarajevu u zgradi Parlamentarne skupštine BiH prvu rundu pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH sa EU.

Pregovori o adaptaciji SSP-a počeli su samo dan nakon što je Bosna i Hercegovina u Bruxellesu predala aplikaciju za članstvo u EU.

Osim mehanizma koordinacije, koji je utvrđen na sjednici Vijeća ministara BiH 26. januara, upravo adaptacija SSP-a nakon ulaska Hrvatske u EU jedan je od ključnih uvjeta za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Pregovori o adaptaciji SSP-a počeli su na pregovaračkim pozicijama koje je na prijedlog Vijeća ministara BiH utvrdilo Predsjedništvo BiH.

Govoreći o pregovorima oko adaptacije SSP-a, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je naveo kako je “u nekoliko navrata govorio da je potpuno neizvjesno koliko će oni da traju”.

“Ako bi pitali samo mene do onog trenutka dok se ne uvaži minimum zahtjeva BiH. Ja zastupam da to nije samo da dođete i potpišete adaptaciju, kako to neko drugi traži. To sam rekao i svakom predstavniku koji je dolazio kod mene. Primio sam najmanje pet-šest ambasadora u posljednjih petnaest dana, razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH, te ključnim čovjekom zaduženim za Balkan u EK. Rekao sam: ‘mi želimo da u ovom procesu prođemo najbolje, a vaš interes je da sve dobijete sa carinom nula. Ali, to je vaš interes, naš je da sa carinom nula BiH primi što manje roba’. Oni koji su zaduženi za predaju aplikacije rade svoj dio posla, ali ja sam ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i trenutno se ponašam u skladu sa politkom koja se vodi i koja je kreirana u Predsjedništvu BiH. Ukoliko neko drugi promijeni politiku i pregovaračku poziciju, to je već nešto sasvim drugo. U ovakvoj situaciji, mi jednostavno gledamo da obezbijedimo najbolju poziciju za BiH”, poručio je Šarović.

Naveo je da “nije tajna obzirom da je to bilo i u prošloj pregovaračkoj poziciji, da su tražili posebne kvote za šećer, ribu, vino i voće i povrće”.

Istovremeno predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, ali i zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mate Franjičević naglasili su kako se u pregovorima sa EU oko adaptacije SSP-a razgovara prvenstveno o modalitetima izvoza mlijeka i mesa iz BiH u EU.