Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dastis: Brisel da stane na stranu Madrida po pitanju Gibraltara

alfonso-maria-dastis

Španski ministar spoljnih poslova Alfonso Dastis izjavio je danas da je njegova Vlada zatražila od EU da stane na stranu Madrida po pitanju budućnosti Gibraltara.

Dastis je španskom dnevniku “El Pais” rekao da Madrid insistira na tome da dobije pravo veta na bilo kakve sporazume koji se odnose na Gibraltar pošto Britanija napusti EU.

“U proteklih nekoliko mjeseci razgovarali smo sa ostalim članicama i institucijama EU kako bi iznijeli jasan stav Španije. Kada Britanija napusti EU Španija ostaje u bloku, a u ovom slučaju i Gibraltar i zato je Brisel obavezan da stane na stranu Madrida”, ocijenjuje Dastis.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk krajem sedmice iznio je mapu puta u kojoj se, između ostalog, navodi da će se budući sporazumi između Britanije u EU odnositi na Gibraltar samo u slučaju da su sa tim saglasni Madrid i London.

Gibraltar je prekomorska teritorija Britanije i nalazi se na krajnjem jugu Španije.

Madrid polaže pravo na suverenitet nad ovom teritorijom koja je pod kontrolom Britanije od 1713. godine i ovo pitanje često izaziva diplomatske tenzije između Londona i Španije.