Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

David Cameron: EU se može poboljšati

Cameron's Conservatives win outright majority in British elections

Britanski premijer David Cameron ocijenio je u petak u Rigi, prije susreta s ostalim liderima iz evropskih zemalja, da mogu zajedno “poboljšati Evropsku uniju”.

– Danas ću početi da ozbiljno razgovaram s ostalim liderima o reformi EU i o odnosu Velike Britanije s Unijom – kazao je Cameron u Londonu prije polaska u Rigu.

[pull_quote_right]Cameron teži da povrati neke ovlasti i pooštri uvjete za davanje socijalne pomoći imigrantima u EU[/pull_quote_right]

– Ovi razgovori neće biti lagani – kazao je on prije susreta u glavnom gradu Letonije između evropskih lidera i šest zemalja bivšeg Sovjetskog saveza. Oni će razgovarati o istočnom partnerstvu u jeku ukrajinske krize.

– Radeći zajedno u dobrom raspoloženju, mislim da ćemo moći da nađemo rješenja koja će odgovarati preokupacijama britanskog naroda i poboljšati EU u cjelini – ocijenio je on.

Nakon što je ponovo izabran na izborima održanim 7. maja, konzervativni premijer je ponovio svoje obećanje da će do kraja 2017. godine organizirati referendum o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji.

Cameron teži da povrati neke ovlasti i pooštri uvjete za davanje socijalne pomoći imigrantima u EU.

Izgleda da je britansko javno mnijenje za sada raspoloženo za ostanak u Evropskoj uniji. Prema anketi YouGova, realiziranoj dan poslije izbora, 45 posto Britanaca bi glasalo za ostanak, dok bi 36 posto bilo protiv.