Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu: Turska spremna da bude punopravna članica EU

davutoglu123

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da migranska kriza nije ni samo bliskoistočni, niti samo evropski problem, već pitanje cijelog čovječanstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Šef turske vlade boravi u zvaničnoj posjeti Finskoj, gdje ga je uz najviše državničke počasti primio finski kolega Juha Spila, a potom se sastao i sa finskim predsjednikom Saulijem Siinistrom.

Nakon sastanka sa kolegom Spilom, Davutoglu je istakao da Turska i Finska ove godine obilježavaju 90 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i da nikada do sada nisu imale nikakvih nesuglasica.

Zahvalio se Finskoj na podršci Turskoj u procesu tranzicije ka članstvu u Evropskoj uniji i postozanju nedavnog sporazuma o rješavanju migrantske krize između Turske i EU. Pohvalio je finsku vladu i za prijem sirijskih izbjeglica iz Turske, te dodao da je izbjeglička i migrantska kriza globalni problem.

Davutoglu je demantirao navode nekih zapadnih medija da Turska vraća izbjeglice u Siriju, te kazao kako od početka rata u Siriju iz Turske nije prisilno vraćena niti jedna izbjeglica, niti će to biti jer je Turska svjesna da su to žrtve zločinačkog sirijskog režima.

Podsjetivši da je prije dva dana počela implenmentacija dogovora Turske i EU o povratku migranata i razmjeni izbjeglica, Davutoglu je kazao da je tako znatno smanjen broj migranata koji ilegalnim rutama prelazi iz Turske na grčke otoke. Dodao je da je do 20. marta tom rutom prelazilo oko 6.000 migranata dnevno, a da je od tada taj broj smanjen na 350.

Na upit novinara da komentira proces približavanja Turske članstvu u EU, šef turske vlade Davutoglu je kazao da je Turska već ispunila sve kriterije i da ima pravo na punopravno članstvo u Uniji.

„Turska je vezana za vrijednosti Evropske unije. Niko ne može reći da se demokratski standardi Turske ne slažu sa standardima EU. Turska je već spremna da bude članica Unije i ona će to jednog dana i postati uz podršku članica“, kazao je Davutoglu.