Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Davutoglu u Bruxellesu: Turska je spremna biti članica Evropske unije

20160307_2_14623904_6066415_Web

Turska je spremna raditi zajedno sa Evropskom unijom, Turska je spremna i biti članica EU, poručio je u ponedjeljak u Bruxellesu turski premijer Ahmet Davutoglu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vjerujem da sva neslaganja možemo prevazići putem saradnje”, rekao je Davutoglu u izjavi novinarima uoči Samita Evropska unija – Turska o izbjegličkoj krizi.

Premijer Turske je podsjećajući kako je ovo drugi samit EU i Turske u samo nekoliko mjeseci, kazao kako je i sam današnji samit znak da EU ne odustaje od Turske, a istovremeno je i pokazatelj da Turska ne odustaje od Evropske unije.

“Suočavamo se sa nekoliko neslaganja i možemo ih prevazići samo zajedničkim naporima.Moramo gledati kompletnu sliku, jer se ne radi samo o neurednoj migraciji. Na stolu je ukupna budućnost Evropske unije i zato se moramo međusobno podržavati”, dodao je premijer Turske.

Podsjećajući da je sinoć održao sastanak sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i holandskim premijerom Markom Rutteom, Davutoglu je rekao kako sa “evropskim liderima u rješavanju brojnih pitanja rade rame uz rame.”