Delegacija EU: Neuspostavljanje NKT-a ima nekoliko ozbiljnih posljedica za BiH

zgrada-delegacijaEU

Bosna i Hercegovina do sada nije odredila nacionalnu kontakt tačku (NKT) za saradnju sa EUROPOL-om. Neuspostavljanje NKT-a ima nekoliko ozbiljnih posljedica za BiH i njene građane. Podrivanje saradnje sa EUROPOL-om će se odraziti na sigurnost BiH i njenih građana – navodi se u izjavi Delegacija Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, u suglasju sa šefovima misija zemalja članica EU u BiH.

Dodaje se da je višesedmičnim odlaganjem rasprave o NKT-u, Vijeće ministara propustilo važnu priliku da uspostavi nacionalnu kontakt tačku.

– U operativnom smislu, bez funkcionalne NKT, vlasti u BiH će imati znatno manje pristupa osjetljivim informacijama o kriminalcima kroz EUROPOL-ovu sigurnu komunikacijsku platformu o kriminalu. Osim toga, BiH ne može slati svoje oficire za vezu u EUROPOL-ovo sjedište, niti dobiti EUROPOL-ovog oficira za vezu u zemlji – navodi se u izjavi.

Napominje se da bi ovo uporno kršenje sporazuma sa EUROPOL-om moglo dovesti do privremene obustave primjene Sporazuma, što se nikada nije dogodilo ni sa jednom drugom zemljom.

U izjavi je navedeno i to da politički ovo veoma utiče na kredibilitet posvećenosti Bosne i Hercegovine borbi protiv teških oblika kriminala i organizovanog kriminala, te jačanja vladavine prava, a posebno u pogledu Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

– U proteklih nekoliko mjeseci smo vidjeli da vlasti osporavaju nadležnosti i procedure za imenovanje NKT-a. Nedavni primjer usvajanja izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku pokazuje da ukoliko postoji politička volja, moguće je pronaći i rješenje. EU podržava sve relevantne institucije i političke stranke da poduzmu neophodne korake za uspostavljanje NKT-a prije isteka roka – navodi se u izjavi, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.