Delegacija EU: Pravosuđe na državnom nivou se ne dovodi u pitanje

Postojanje pravosuđa na državnom nivou se ne dovodi u pitanje, odgovoreno je danas, između ostalog, Feni iz Delegacije Evropske unije u BiH na molbu da prokomentiraju najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o održavanju referenduma u tom entitetu o državnim pravosudnim institucijama.

U odgovoru koji potpisuje glasnogovornik Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie navodi se da je plenarna sjednica Struktuiranog dijaloga o pravosuđu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine planirana za 13. i 14 juli.

– Reforme pravosuđa na državnom nivou i procesuiranje ratnih zločina i dalje ostaju prioritetna pitanja. Postojanje pravosuđa na državnom nivou se ne dovodi u pitanje. Ipak, pokazalo se da postoje određeni nedostaci u postojećem sistemu, čime će se pozabaviti ciljane reforme na osnovu konsenzusa unutar Struktuiranog dijaloga – navodi McGuffie.

Po njegovim riječima, postoje jasne preporuke koje su usvojile Venecijanska komisija i Evropska komisija koje ukazuju moguće smjernice reforme. Od bh. vlasti se očekuje da se oslone na te preporuke i garantuju postojanu reformu sistema, zasnovanu na najvećem mogućem konsenzusu koji će omogućiti da domaće pravosuđe bude u skladu s relevantnim evropskim standardima i pravnoj stečevini Evropske unije.

– Dosta toga je urađeno i puno resursa je uloženo u omogućavanje pripreme reformskog paketa i izgradnji konsenzusa između struke i političara. Evropska unija naglašava da građani širom Bosne i Hercegovine zaslužuju potpuno neovisno, odgovorno, učinkovito i profesionalno pravosuđe. To je ključno za sveukupno učvršćenje vladavine prava, ali je također i preduvjet pridruživanja Evropskoj uniji – zaključio je McGuffie.