Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Primili su "k znanju"

Delegacija EU u BiH: Pomno pratimo situaciju u Banjoj Luci

trg (4)

U saopćenju stoji i to da će Delegacija EU nastaviti pomno pratiti situaciju, posebno kada je riječ o istrazi koja je u toku i njenom sudskom epilogu

Delegacija Evropske unije (EU) i Ured specijalnog predstavnika EU, u saglasnosti sa šefovima misija država članica EU u Bosni i Hercegovini, oglasili su se povodom posljednjih događaja u Banjoj Luci.

“Tokom proteklih dana budno pratimo događaje u Banjoj Luci u vezi sa protestima grupe ‘Pravda za Davida’. Pravo na mirno okupljanje, zajedno sa slobodom izražavanja, ključno je za svako funkcionalno demokratsko društvo. Primili smo k znanju pojašnjenja poslana od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nakon jučerašnjih i današnjih hapšenja. U tom smislu naglašavamo važnost procesa u zakonskom okviru, kao i pravo na pravdu”, stoji u saopćenju.

U saopćenju stoji i to da će Delegacija EU nastaviti pomno pratiti situaciju, posebno kada je riječ o istrazi koja je u toku i njenom sudskom epilogu.

Podsjećamo, u Banjoj Luci je u nedjelju došlo do incidenta kada je policija privela nekoliko članova neformalne grupe “Pravda za Davida” koji su se okupili na Trgu Krajine. Tokom ponedjeljka raspisane su i potjernice za pojedincima među kojima je i Davidov otac Davor Dragičević.