Dilberović: BiH nije ta koja će presuditi da li je aplikacija za članstvo kredibilna ili ne

Edin Dilberovic

Sama činjenica da se Evropska unija suočava s nizom problema i da odvaja i vremena i napora za bavljenje regionom, a unutar njega i BiH, svakako nam daje nadu da pokušamo ubrzati korake ka evropskim integracijama, izjavio je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” direktor Direkcije za evropske integracije BiH Edin Dilberović.

“Međutim, mi se u Bosni i Hercegovini intenzivno bavimo pitanjima kojima se ne trebamo baviti, jer BiH nije ta koja će presuditi da li je aplikacija za članstvo kredibilna ili ne. To će uraditi Vijeće Evropske unije. Osim mehanizma koordinacije, koji mora biti efikasan i adaptacije SSP-a, možda je i najvažnija od svega uspostava tijela za pregovore sa Evropskom unijom”, kazao je Dilberović.

Upitan ima li BiH kapacitete odgovoriti na upitnik koji će nam Bruxelles poslati, odnosno hoće li na taj upitnik odgovarati Direkcija za EU integracije ili će se time baviti i niže razine vlasti: entiteti i kantoni, naglasio je da je upitnik i kompletna integracija nešto čime se bave sve razine vlasti.

“Na njega će odgovarati sve institucije svih razina vlasti u BiH, a u skladu sa njihovim nadležnostima. Direkcija će pripremati odgovore na upitnik i organizirati prijevod i prevoditi hiljade i hiljade stranica na engleski jezik. Uloga Direkcije u ovom slučaju jeste nezaobilazna i koordinirajuća. Apsolutno imamo kapacitete da odgovorimo na upitnik. Već smo imali neke test-pokušaje u kojima smo postali vrlo svjesni nekih nedostataka, ali i određenih prednosti. Nedostatke pokušavamo otkloniti na adekvatan način. Pokušavamo pomoći institucijama u izgradnji kapaciteta, da mogu odgovoriti na upitnike”, rekao je, između ostalog, Dilberović za “Oslobođenje”.