Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Do kraja 2017. odgovoriti na Upitnik EK

Crnadak_erzidentni

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas u Budimpešti sa ambasadorima koji BiH nerezidentno pokrivaju iz Budimpešte o najnovijem razvoju političke situacije u BiH i regionu zapadnog Balkana.

Crnadak je obavijestio sagovornike o napretku u bilateralnim odnosima sa zemljama regiona istaknuvši opredijeljenost BiH za daljnji razvoj dobrih susjedskih odnosa posebno u okviru procesa WB6.

Izrazio je očekivanje da će doći do skorog pristupanja BiH Transportnoj zajednici, a samim tim i do realizacije investicija i grantova ponuđenih od Evropske unije, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ambasadore je informirao i o značajnom napretku procesa evropskih integracija te je prisutnim ambasadorima iz zemalja Evropske unije zahvalio na podršci koju pružaju BiH na njenom putu integracija u EU.

Dodao je da su evropske integracije prioritet vanjske politike BiH i da bh. institucije intenzivno rade na usaglašavanju odgovora na Upitnik Evropske komisije u namjeri da se taj veliki posao okonča do kraja 2017. godine.

Ministar Crnadak istakao je da BiH ima dobre prijateljske veze sa zemljama koje BiH nerezidentno pokrivaju iz Budimpešte i da postoji stalna potrebu daljnjeg jačanja bilateralnih veza, izražavajući nadu da će se jačanje bilateralne saradnje odvijati prije svega na ekonomskom planu.

Na zahtjev ambasadora, ministar Crnadak govorio je i o toku gradnje autputa Budimpešta – Sarajevo na koridoru 5-c i mogućnostima za skoru obnovu željezničke linije između dva glavna grada.

Sastanku su prisustvovali ambasador Republike Argentine Maximilliano Gabriel Gregorio Carnadas, ambasador Republike Bjelorusije Aliaksandr Khainouski, ambasador Kanade Isabelle Poupart, ambasador Republike Čile Veronica Chahin Sarah, ambasador Republike Kube Julio César Cancio Ferrer, ambasador Republike Kipar Antonios Theocharous, ambasador Indije Rahul Chhabra, ambasador Republike Moldavije Oleg Tulea, ambasador Filipina Maria Fe Pangilinan, ambasador Kraljevine Tajland Jikkrit Srivali, otpravnik poslova a.i. Socijalističke Republike Vijetnam Nguyen Duc Doung, otpravnik poslova a.i. Savezne Republike Nigerije Misitura Abdulraheem i otpravnik poslova a.i. Litvanije Damyras Asanavičius.