EU u fokusu

Neki novi Mile

Dodik: Pozvati EU da u što skorije vrijeme primi BiH u status kandidata

15/11/2018

On je tokom razgovara s ambasadorom Irske u BiH Majlsom Gajranom prenio stav da će se RS u narednom periodu usredsrediti isključivo na ekonomska pitanja

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik naglasio je da će se na novoj funkciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz RS založiti za uspostavljanje dogovora oko zajedničkog interesa na nivou BiH uz poštovanje Ustava i Dejtonskog sporazuma, ali ne i nametnutih rješenja visokog predstavnika.

On je tokom razgovara s ambasadorom Irske u BiH Majlsom Gajranom prenio stav da će se RS u narednom periodu usredsrediti isključivo na ekonomska pitanja, a da će se kao srpski član Predsjedništva BiH zalagati za stabilnost institucija i političke situacije u BiH, kao i za to da BiH što prije dođe do kandidatskog statusa na putu ka Evropskoj uniji, saopćeno je iz Dodikovog kabineta.

-Želimo fleksibilniji odnos Brisela prema tom statusu i zalagat ću se za zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH kojom ćemo pozvati Evropsku uniju da nas u što skorije vrijeme prime u status kandidata. Time bi BiH dobila novi podsticaj i dinamiku – rekao je Dodik, izrazivši očekivanje da se na nivou BiH napravi napredak na planu ekonomije i da se uđe u veliki investicioni proces izgradnjom infrastrukture.

Dodik i ambasador Gajran složili su se da bi dobro bilo da BiH sa Irskom, koja je izuzetno rastuća ekonomija, razmijeni pozitivna iskustva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.