"Salzburger Nachrichten"

Austrijanci pred večerašnju utakmicu: Bosanci u boljoj poziciji, ali šansa postoji

ernst_happel_stadion_1_1024x768

Bečki list „Standard” piše da je sve, kako je rekao i trener austrijske nogometne reprezentacije Franco Foda, „u vlastitim rukama”

„Austriji su za prvo mjesto u grupi 3 Lige nacija potrebni golovi. Čak i pobjeda protiv BiH bi mogla biti premalo. Marc Janko ponovo dolazi kao ispomoć reprezentaciji”. Ovim riječima novinar austrijskog lista „Salzburger Nachrichten” počinje tekst u kojem piše o večerašnjem susretu nogometne reprezentacije Austrije sa izabranicima Roberta Prosinečkog.

Autor teksta prenosi riječi kapitena austrijske nogometne reprezentacije Juliana Baumgartlingera koji kaže da „moramo biti efikasniji i iskoristiti naše šanse”. „Na terenu će se morati sačuvati hladna glava. Od prvog do posljednjeg mjesta u grupi je za Austriju u igri mnogo toga. Da bi Austrija bila prva u grupi, potrebno je da pobijedi BiH sa najmanje dva gola razlike. Također joj je potrebna i pobjeda protiv Sjeverne Irske  sa dva gola razlike. Jedino joj ne bi odgovarala pobjeda 2:0”, piše „Salzburger Nachrichten” i dodaje da će na stadionu večeras biti vruće: „To garantuje 16.000 bosanskohercegovačkih navijača od ukupno 35.000 koliko se očekuje na stadionu”.

Bečki list „Standard” piše da je sve, kako je rekao i trener austrijske nogometne reprezentacije Franco Foda, „u vlastitim rukama”. List piše da je zbog povrede na klupi napadač Guido Burgstaller i da će ga na tom mjestu zamijeniti Marc Janko koji je putem Twittera poručio: „dolazim” .

Kapiten austrijske reprezentacije, piše „Standard”, zatražio je od svakog nogometaša da bude kreativan i odgovoran. „Smisao nogometa je da se postižu golovi. Međutim, austrijski reprezentativci u posljednje vrijeme u tom smislu nisu na zavidnom nivou. Trener Foda kaže da se brzina i kvalitet koji posjeduju austrijski nogometaši moraju prenijeti na teren.” Trener i kapiten kažu da su „Bosanci u boljoj poziciji”.

Podsjećanja radi, reprezentacija BiH u ovom meču 4. kola B Lige nacija treba bod kako bi osigurala prvo mjesto u grupi 3, a prvi možemo biti i uz poraz od jednog gola razlike, uz to da postignemo makar jedan gol.