Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik: U RS postignuta saglasnost za potpisivanje SSP-a

milorad dodik – nsrs

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske izjavio je danas u Banjaluci da je u ovom bh. entitetu postignuta saglasnost da Mladen Ivanić, član predsjedništva Bosne i Hercegovine potpiše sporazum o adaptaciji Sporazuma u stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nakon razgovora sa njemačkim ministrom poljoprivrede, konsultacija u Beogradu, jutrošnjim konsultacijama sa poljoprivrednim proizvođačima otklonjeni su svi problemi da se parafira adaptirani SSP. Dogovor sa ministrom poljoprivrede Njemačke, kao izaslanikom Angele Merkel, njemačke kancelarke o tome da se naže način i pomogne poljoprivrednoj proizvodnji u čitavoj BiH, prije svega u RS, je ključan za donošenje ovakve odluke”, rekao je Dodik.

Istakao je da će za izvjesno vrijeme ministar poljoprivrede RS sa predstavnicima poljoprivrednih proizvođača imati sastanke u Berlinu o konkretnim mjerama pomoći kada se utvrde tačni podaci o gubicima kada počne primjena tog sporazuma.

“Sporazum stupa 1.januara i imamo dovoljno vremena da to uradimo. Ovog trenutka ja dajem saglasnost Mladenu Ivaniću da potpiše adaptirani sporazum o SSP jer smo postigli saglasnost svih u RS. Prihvatamo adaptaciju i očekujemo da će niz konkretnih mjera sa Njemačkom biti postignut u narednim mjesecima kako je obećano. Mi vjerujemo njemačkim obećanjima i u tom pogledu smatramo da je taj posao završen”, rekao je Dodik.

Komentarišući poziv Koalicije Domovina upućen visokom predstavniku u BiH da reaguje povodom današnje posebne sjednice Narodne skupštine RS o odluci o raspisivanju republičkog referenduma o Danu Republike Srpske, 9. januaru Dodik je rekao “Protiv ovog referenduma nema visokog predstavnika niti može da reaguje”.

Dodik je odgovarajući na pitanja novinara u Narodnoj skupštini RS rekao i da u Službenom glasniku RS neće biti objavljena ni jedna odluka visokog predstavnika, dok je on predsjednik RS.