Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
EU u fokusu

Dogovor ili bankrot Atine do utorka

25/06/2015

Razgovori između Grčke i međunarodnih kreditora u Briselu završeni su bez konačnog dogovora kasno u srijedu nakon što se Međunarodni monetarni fond (MMF) i Atina nisu uspjeli dogovoriti oko temeljnih pitanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Delegacija grčke vlade tokom pregovora je uporno pokušavala da ostane na istoj poziciji kao i ranije u vezi sa finansijskim programom pomoći toj zemlji u zamjenu za reforme.

Čelnik eurozone Jeroen Dijsselbloem je nakon sastanka izjavio da je postignut određeni napredak tokom pregovora sa Atinom napominjući da će razgovori biti nastavljeni danas kako bi se pokušalo doći do konkretnog dogovora.

Grčka je jučer prije samog sastanka predočila kompromisni plan, koji je navodno podrazumijevao i određene promjene u “crvenim linijama” koje je ranije odredio MMF. Kako se navodi u dokumentu, koji se pojavio u javnosti, MMF ne želi prihvatiti grčki plan reformi koji se u velikoj mjeri zasniva na povećanju poreza kako bi se postigla finansijska stabilizacija ove ekonomskom krizom pogođene evropske zemlje.

Ipak, grčka vlada je prihvatila određene prijedloge međunarodnih kreditora, uključujući reforme penzionog sistema i izmjene poreza na dodanu vrijednost (PDV).

MMF je predložio Atini da implementira veće rezove penzija, poveća porez na dodanu vrijednost te da se u manjoj mjeri oslanja na porast poreza. Direktorica MMF-a Christine Lagarde prije jučerašnjeg sastanka je izjavila da se reforme u Grčkoj ne mogu zasnivati samo na prikupljanju poreza.

“Ne možete razviti reformski program samo na obećanju povećanog prikupljanja poreza, kao što smo to imali priliku da slušamo prethodnih pet godina, a sa vrlo malo konkretnog učinka”, rekla je Lagarde.

Ključni kamen spoticanja je još uvijek oprost duga jer Njemačka ne želi da prihvati bilo kakve izmjene kod vraćanja duga.

Razgovori grčke delegacije i kreditora nastavljaju se i danas u pokušaju postizanja kompromisa.

Inače, Grčka mora otplatiti 1,6 milijardi duga MMF-u do idućeg utorka. Ako se to ne bi desilo Atina mogla doživjeti bankrot.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.