Vijeće Evrope: Rasprava o demokratizaciji i zaštiti ljudskih prava

vijece evrope

Tokom trećeg dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koja se održava od 22. do 26. juna u Strasbourgu vođene su rasprave o aktualnim temama iz oblasti vladavine prava, demokratizacije i zaštite ljudskih prava.

Parlamentarna skupštine Vijeća Europe usvojila je Rezoluciju o funkcioniranju demokratskih institucija u Azerbajdžanu, kojom se pozivaju azerbajdžanske vlasti da unaprijede primjenu ustavom garantovanog načela podjele vlasti, ojačaju parlamentarnu kontrolu nad radom izvršne vlasti, unaprijede neovisnost pravosuđa, kao i da provedu niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja izbornog procesa, slobode izražavanja i udruživanja.

Podržana je i rezolucija kojom se pozivaju zemlje članice PSVE-a da poboljšaju zaštitu zviždača, unaprijede odgovornost i podrže borbu protiv korupcije i lošeg upravljanja, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.

Inače, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope, sudionicima Trećeg dijela redovnog zasjedanja PSVE-a, obratio se ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak koji je naglasio je da će predsjedavanje BiH nastaviti sa radom na realizaciji zajedničkih prioriteta definiranih u suradnji sa prethodnim zemljama predsjedateljicama PSVE-a, Azerbajdžanom i Belgijom.

Kako je Crnadak pojasnio, ti prioriteti prvenstveno se odnose na Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, na politku Vijeća Europe prema susjednim regijama, na pitanja kulture, kao i na religijsku dimenziju interkulturalnog dijaloga.

Sudionicima zasjedanja obratio se i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je istaknuo da predsjedavanje BiH Komitetom ministara VE-a predstavlja prigodu “da podcrtamo veliki napredak koji je u posljednje dvije decenije postigla regija Jugoistočne Europe, posebno uspostavom prijateljske i dobro koordinirane suradnje između naših zemalja ulaskom Slovenije i Hrvatske u EU, te opredjeljenjem ostatka zemalja regije da ih slijede na tom putu“. Nakon obraćanja, predsjedavajući Predsjedništva BiH razgovarao je i sa članovima Stalnog izaslanstva PSBiH u PSVE.

Po okončanju rasprave o partnerstvu za demokraciju u pogledu Parlamenta Maroka, kojom je predsjedavao potpredsjednik PSVE-a Mladen Bosić, usvojena je rezolucija kojom PSVE pozdravlja značajnu potporu koje uživa partnerstvo na razini Vlade i Parlamenta Maroka, političkih krugova i među predstavnicima civilnog sektora, kao jednog od značajnijih sredstava pokretanja i razvoja ključnih reformi u ovoj zemlji.

U radu trećeg redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope učestvuju i članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u PS Vijeća Evrope, predsjedavajući Senad Šepić, zamjenica predsjedatelja Borjana Krišto, potpredsjednik PSVE-a Mladen Bosić i članovi Izaslanstva Milica Marković i Željko Komšić.