Doris Pack ne vidi spremnost bh. političara za EU integracije

6432302875_cf77249f64_o-660×413

Predsjednica organizacije žena u Evropskoj narodnoj stranci (EPP) i bivša zastupnica u Evropskom parlamentu, njemačka političarka Doris Pack izjavila je u utorak u Mostaru da je “malo izražena” spremnost bh. političara za EU-integracije, a prozvala je i političke predstavnike bh. Hrvata da ponekad imaju ideje koje “nisu u skladu sa realnošću”.

Na pitanje novinara Radija Slobodna Evropa, kako komentariše činjenicu da je Vlada Federacije BiH praktično u raspadu, dok se najavljuje promjena vladajuće većine i u Republici Srpskoj, te da li ustvari ima spremnosti bh. političkih elita da rade na integracijama u EU, Pack je odgovorila:

“Moram reći da je ta spremnost relativno malo izražena po mom mišljenju. Međutim, isto tako moram reći da su političke elite u ovoj zemlji oni koje su građani ove zemlje birali, dakle, oni su izabrani i zato EU na toj činjenici ne može ništa promijeniti”, kazala je Pack, dodajući da je na mladima da biraju političare koji će se zalagati za rješavanje problema u ovoj zemlji.

Zamoljena da komentariše činjenicu da hrvatski političari sve češće spominju treći entitet kao rješenje, Doris Pack je kazala:
“Iako hrvatski političari žive u realnosti, nekada imaju ideje koje nisu baš u skladu sa realnošću.”

Ona je dodala da bi političari postojanje entiteta trebali prihvatiti na način da svi nivoi vlasti u BiH dobro funkcionišu.

Iako hrvatski političari žive u realnosti, nekada imaju ideje koje nisu baš u skladu sa realnošću

“Od hrvatskih političara i svih ostalih očekujem da rade tako da svi nivoi vlasti dobro funkcionišu i dobro sarađuju. I od hrvatskih i od bošnjačkih i od svih ostalih političara u Federaciji BiH, posebno, očekujem da taj entitet struktuiraju na jedan drugi način koji će biti funkcionalniji nego do sada”, istakla je Pack.

Ona je na pitanja novinara odgovarala uoči predavanja pod naslovom “Budućnost Evropske unije”, koje je održala studentima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Na predavanju je, kako je najavila, objašnjavala mladima kako funkcioniše Evropska unija i sa kojim se problemima ona bori.

“Evropska unija nije raj na zemlji, ali ona jeste najbolja mogućnost za razvoj i oblikovanje budućnosti naše djece”, naglasila je Pack.

Apelovala je na mlade da znanja koja steknu kroz školovanje iskoriste za razvoj BiH, a da ne pokušavaju samo da se odsele odavde, na primjer u EU, ističući da je za ostanak mladih potrebno obezbjediti uslove, radna mjesta.

“A da bi se u BiH obezbjedila radna mjesta, potrebno je provesti reforme, boriti se protiv negativnih fenomena, a prije svega protiv korupcije”, dodala je Doris Pack.