Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dvije trećine Crnogoraca podržava ulazak u EU

Crna Gora – evropska unija

U Crnoj Gori u porastu je podrška članstvu ove države u Evropsku uniju, pa tako 67,9 odsto građana podržava ulazak Crne Gore u EU. To su najnoviji rezultati istraživanja koje je sproveo Centar za ljudska prava i demokratiju (CEDEM), javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Milene Bešić, istraživačice CEDEM-a, 67,9 odsto građana smatra da Crna Gora treba da bude članica EU, 22,9 odsto da ne treba da pristupi tom savezu, a 9,2 odsto nema stav o tome.

Ona je saopštila da 47 odsto građana ne podržava NATO, 45 odsto podržava taj vojno-politički savez, a osam odsto ispitanika nema stav o tome.

U spoljnoj politici, Crna Gora po mišljenju građana treba da se većinski oslanja na EU, odnosno 49,4 odsto ispitanika, 30,3 odsto smatra da se treba oslanjati na Rusiju, a 25 odsto na Sjedinjene Američke Države (SAD).

Istraživanje je pokazalo da bi kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima podržalo 50,6 odsto građana, a predstavnika većeg dijela opozicije Mladena Bojanića 35,5 odsto. Kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović osvojila bi 7,9 odsto, a kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić 2,9 odsto podrške građana.

Istraživanje je pokazalo da od političara najviše povjerenja građana uživaju Filip Vujanović, Milo Đukanović, Aleksa Bečića, Duško Marković i Mladen Bojanić, a najmanje Andrija Popović, Hazbija Kalač, Azra Jasavić i Vasilije Miličković.

Kada je riječ o političkim partijama, DPS podržava, 43 odsto, Demokrate 21,2, i DF, 12,6 odsto, Socijalističku narodnu partiju 5,1, Socijaldemokratsku partiju četiri odsto građana.

Istraživanje je pokazalo da 42,1 odsto građana smatra da se Crna Gora kreće pravim putem, a 42,4 da se kreće pogrešnim. Bešić je navela da se od juna prošle godine bilježi nagli rast broja građana koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem. Prema njenim riječima, veći broj građana nezadovoljan je radom Vlade, ali je od prošle godine zadovoljstvo građana u porastu.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 1004 ispitanika, a rađeno je u periodu od 20. do 28. marta.