Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EK: Genocid je ostavio duboke rane kako u BiH, tako i Evropi

evropska komisija

U debati prije glasanja u Evropskom parlamentu o rezoluciji o Srebrenici prvo je pročitana izjava Evropske komisije kojom se osuđuje genocid počinjen u Srebrenici prije 20 godina, koji je ostavio duboke rane kako u BiH, tako i u čitavoj Evropi.

U izjavi Evropske komisije osuđuje se neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, prenosi Radio Slobodna Evropa.

I poslanici Evropskog parlamenta su u debati osudili neusvajanje rezolucije o Srebrenici u Savjetu bzbjednosti UN i ruski veto i naglasili da je sada još značajnije donijeti sličnu rezoluciju u EP.

Poslanica zelenih i potpredsjednica EP Ulrike Lunaček izjavila je da će u subotu predstavljati ovu evropsku instituciju u Srebrenici i izrazila saučešće žrtvama.

“Moramo se sjećati genocida. Moramo se sjećati i silovanih žena u Srebrenici o kojima niko ne govori”, izjavila je

Lunaček. Edvard Kukan izrazio je duboko saučešće porodicama žrtava i dodao da se genocid u Srebrenici nikada ne smije zaboraviti. Slovenačka poslanica Tanja Fajon je rekla da je važno da ovaj parlament oda počast žrtvama.

“Žao mi je što je Rusija stavila veto na rezoluciju u UN i zato je još važnije što će Rezoluciju o genocidu u Srebrenici donijeti ovaj parlament”, istakla je Fajon.

Ivan Jakovčić iz Hrvatske je, takođe, izražio žaljenje što UN nije “imao hrabrosti da donese rezoluciju o Srebrenici, tim je značanije što će je Evropski parlament donijeti.”