EK organizira Dane medija EU i zapadnog Balkana u Skoplju

novinari_mediji

Evropska komisija po drugi put organizira Dane medija EU i zapadnog Balkana koji će ove godine biti održani 17. i 18. septembra u Skoplju.

Ova medijska konferencija će okupiti predstavnike medija i organizacija civilnog društva, kao i kreatore politika sa zapadnog Balkana i EU, kako bi razgovarali o ključnoj ulozi medija u procesu pristupanja te o razvoju prijedloga i aktivnosti za budućnost.

Sloboda izražavanja i medija je ključni pokazatelj spremnosti zemlje da postane dio EU. Međutim, osiguravanje ovih prava je i dalje izazov u regiji.

Trenutno se sva društva na zapadnom Balkanu suočavaju s političkim uplitanjem u medije, ekonomskim pritiskom, koncentracijom medija i raznim oblicima uznemiravanja, uključujući i nasilje nad novinarima, navodi se u saopćenju organizatora.

Dodaje se da također postoji i hitna potreba za prilagodbom brzim promjenama medijskog krajolika kroz digitalizaciju kao i za razvojem novih poslovnih modela.

Dani medija imaju za cilj riješiti najvažnija pitanja kroz radionice, fokusirajući se na rješenja koja su usmjerena na budućnost.

Ove godine, Dani medija će se fokusirati na mlade generacije novinara i njihove potrebe u kontekstu njihovog profesionalnog razvoja.

Cilj konferencije je da održi praktične diskusije koje bi se nakon toga mogle odraziti u prilagođenim pristupima pomoći pitanjima vezanim za medije u okviru evropske politike proširenja, alašava organizator skupa.