Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EK tužila Hrvatsku, svaki dan kašnjenja penali od 20.000 eura

evropska komisija

Evropska komisija pokrenula je protiv Hrvatske pred Sudom EU-a u Luksemburgu dvije tužbe jer nije na vrijeme uskladila nacionalno zakonodavstvo s evropskim direktivama.

Ako bi u ta dva slučaja luksemburški Sud presudio u korist Komisije, Hrvatska će plaćati novčanu kaznu od oko 20.000 eura na dan, javlja Novi list.

U tužbi podnesenoj u junu Komisija traži od Suda da utvrdi da je Hrvatska propustila ispuniti obveze iz direktive o ugovorima o potrošačkim kreditima koji se odnose na stambene nekretnine jer do 21. marta 2016. “nije donijela zakonske i druge propise potrebne za usklađivanje s tom Direktivom”.

Bruxelles smatra da bi Sud trebao naložiti plaćanje novčane kazne u iznosu od 9.865 eura dnevno, od dana objave presude.

Tužba iz jula je slična, samo što se odnosi na izmjene direktive o zakonskim revizijama godišnjih financijskih izvještaja i konsolidiranih finansijskih izvještaja, a penali koje Komisija traži iznose 9.275 eura dnevno.

Odgovor na tužbu iz juna Vlada je usvojila na prošlosedmičnoj sjednici, no nije ga objavila jer je takva praksa.

Novi list piše kako se može zaključiti da u Vladi računaju da će plaćanje penala ipak izbjeći jer su na dnevni red Sabora uvrštena dva prijedloga zakona kojima bi se trebao riješiti problem kašnjenja, a onda, očekivati je, i tužbi pred luksemburškim Sudom.