Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EP odbija politiku relativizacije i osuđuje genocid u Srebrenici

Andrej_Plenkovic_1

Hrvatski europarlamentarac i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Andrej Plenković održao je govor prigodom rasprave o Rezoluciji Europskog parlamenta o obilježavanju sjećanja na Srebrenicu u koju su uvršteni svi bitni prijedlozi Europske pučke stranke.

Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Plenković je izrazio sućut i solidarnost s obiteljima žrtava, od kojih mnogi još uvijek ne znaju konačnu sudbinu svojih najmilijih. Istaknuo je kako se Rezolucijom snažno osuđuje genocid koji su počinile srpske snage, pod zapovjedništvom Ratka Mladića nakon pada zaštićene zone UN-a u srpnju 1995., kada je sustavno pogubljeno oko 8000 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i mladića te civila, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

Podsjetio je i na presudu Međunarodnog suda iz 2007. kojom je utvrđena odgovornost Srbije jer je propustila spriječiti genocid u Srebrenici i nije surađivala u procesuiranju počinitelja. Naglasio je i potrebu što bržeg zaključivanja preostalih postupaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, koji je u siječnju potvrdio presude za genocid petorici visoko rangiranih srpskih časnika.

Plenković je izrazio žaljenje zbog činjenice da je jučer u New Yorku pri izglasavanju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a Rusija uložila veto, a da su Kina, Venezuela, Nigerija i Angola bile suzdržane, čime su spriječile usvajanje Rezolucije.

U takvom kontekstu Plenković je naglasio kako je još značajnije da Rezolucija Europskog parlamenta odbacuje poricanje, relativizaciju te krive interpretacije na kojima kontinuirano ustraju pojedine političke opcije u BiH i u Srbiji.

– Čvrsto sam uvjeren da se do pomirenja i zajedničke europske budućnosti jedino može doći utvrđivanjem istine, prihvaćanjem presuda međunarodnih sudova, isprikom i žaljenjem za žrtvama najvećeg zločina u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, a ne politikom poricanja zločina Miloševićevog režima – ne samo u Bosni i Hercegovini – zaključio je Plenković, stoji u priopćenju.