EP pozvao na edukaciju o cijepljenju te osudio širenje dezinformacija

vakcina

Europski parlament je osudio širenje lažnih informacija i pozvao članice da provedu edukaciju o pozitivnim učincima cijepljenja kako bi se povećala procijepljenost djece i smanjila pojavnost zaraznih bolesti koje često ostavljaju teške posljednice, a ponekad uzrokuju i smrt, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Odboru za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (EP) danas je izglasana „Rezolucija o neodlučnosti u vezi s cijepljenjem i smanjenjem stopa cijepljenja u Europi“ čiji su autori zastupnici iz svih klubova u EP-u.

Zastupnici EP-a pozvali su Komisiju na donošenje sveobuhvatnog akcijskog plana EU-a kojim bi se riješio društveni problem neodlučnosti u vezi s cijepljenjem te da spriječi širenje nepouzdanih, zavaravajućih i neznanstvenih informacija o cijepljenju.

Uzete su u obzir činjenice kako je cijepljenje jedna od najisplativijih dostupnih javnozdravstvenih mjera, da je smanjenje primjene cjepiva u Europi dovelo do značajnih slučajeva izbijanja ospica i s njima povezanih smrtnih slučajeva u više europskih zemalja, te da su sve države članice EU-a podržale Europski akcijski plan za cijepljenje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za razdoblje 2015. – 2020.

Navode kako su cijepljenjem širokih razmjera iskorijenjene velike boginje, a u Europi je nestala dječja paraliza. Sve zemlje EU-a preporučuju cijepljenje protiv teških, katkad po život opasnih bolesti.

„Usprkos javnozdravstvenom učinku, sve veći broj roditelja i pacijenata odlučuje odgoditi ili odbiti cijepljenje. Raširena neodlučnost u vezi s cijepljenjem postala je zabrinjavajuća zbog niza posljedica povezanih sa zdravljem koje izaziva u državama članicama. Nedavni epidemiološki podaci o stanju u vezi s cijepljenjem u državama članicama pokazuju znatno smanjenje primjene cjepiva“, poručeno je iz ureda hrvatske zastupnice u EP-u Dubravke Šuice.

Europski parlament u Rezoluciji podsjeća na važnost transparentnosti u stvaranju i održavanju povjerenja javnosti u lijekove te poziva države članice i Komisiju da među liječnicima koji obavljaju cijepljenja promiču kampanje za podizanje razine osviještenosti o njihovim obvezama, kao i da pacijentima pružaju dostatne informacije o preporučenim cjepivima kako bi mogli donositi utemeljene odluke.

U čak 14 europskih zemalja tijekom samo prva dva mjeseca 2017. godine zabilježeno je više od 1.500 slučajeva ospica zbog sve većeg broja necijepljenih osoba, uključujući i Hrvatsku. Podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuje kako se u zadnjih šest godina broj cijepljene djece cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole (MPR), čija se prva doza daje djeci u drugoj godini života, smanjio za šest posto.