Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EP u četverodnevnoj posjeti Palestini

Izrael Palestina333

Zbog obilježavanja 50. godišnjice izraelske okupacije, međustranačka delegacija Evropskog parlamenta za odnose sa Palestinom od ponedjeljka će započeti četverodnevnu posjetu Palestini tokom koje će se njeni članovi sastati sa predsjednikom Mahmoudom Abbasom i drugim visokim dužnosnicima palestinske vlasti, kao i civilnim društvom, studentima i mirovnim aktivistima ove zemlje, prenosi WAFA.

Delegacija Evropskog parlamenta također će se sastati sa predstavnicima lokalnih zajednica koje su u riziku zbog raseljavanja usred ilegalne izgradnje stambenih jedinica na palestinskom zemljištu, navodi se u saopćenju.

-Nedavno usvojeni zakon o širenju ilegalnih naselja predstavlja otvorenu prijetnju rješenju o ‘dvije države’ koje je podržano od Evropske unije i međunarodne zajednice, a o čemu svjedoči i rezolucija 2334 UN-ovog Vijeća sigurnosti – istakao je čelnik delegacije Neoklis Sylikiotis, dodajući da je izgradnja ilegalnih naselja velika prepreka miru, jer prijeti i budućnosti palestinske države.

Pet osoba iz delegacije Evropskog parlamenta, razgovarat će o različitim sektorima društva, te kako raditi dalje na rješenju o ‘dvije države’, te kako Evropska unija može podržati taj cilj.

-Želim ponovo iskazati našu podršku priznavanju nezavisne palestinske države, sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, sa granicama iz 1967. granice, a čije će stanovništvo u miru živjeti zajedno sa Izraelom – kazao je Sylikiotis, dodajući da Evropska unija mora staviti Izrael pod pritisak s ciljem obustavljanja ilegalne izgradnje i obraćanja pažnje na mir i rješenje o ‘dvije države’. “Želimo postići mir za palestinsko, izraelsko, ali i stanovništvo cijelog Bliskog Istoka”.