EU u fokusu

EP: Dejton ostaje temelj međunarodnog identiteta BiH

17/12/2015

Evropski parlament (EP) usvojio je rezoluciju o Dejtonskom mirovnom sporazumu za Bosnu i Hercegovinu prema kojoj, uprkos svojim ograničenjima, taj sporazum ostaje temelj teritorijalnog integriteta, suvereniteta, međunarodnog identiteta i političke nezavisnosti BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Poslanici EP, koji su raspravu o nacrtu ovog dokumenta obavili jučer, podržali su sa 525 glasova za i 42 protiv rezoluziju EP o Dejtonskom sporazumu, koji se na dnevnom redu zasjedanja EP našao povodom 20 godina od potpisivanja sporazuma. Istovremeno, 39 zastupnika ostalo je suzdržano.

EP je pohvalio pozitivan progres BiH tokom posljednje dvije decenije, ali i naveo da mnogo više posla ostaje pred zemljom.

EP u rezoluciji poziva bh. vlasti da ulože dodatne napore kao neophodne na polju pomirenja, demokratskog razvoja i stabilizacije. Pomirenje kao proces traži ozbiljno angažovanje civilnog društva na njegovom ostvarenju, poručuje se, posebno uključenje mladih u interkulturni dijalog, kao i u sferu politike.

Rezolucijom se iskazuje ozbiljna zabrinutost pripremama Republike Srpske za održavanje referenduma o državnom sudu i tužiteljstvu, koji se može posmatrati kao izazov teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

Uz njega, rezolucija osuđuje nedavnu odluku RS da suspenduje saradnju s državnim pravosudnim i agencijama za provođenje zakona, ukazujući da se svi nedostaci u pravosudnom sistemu trebaju rješavati u okviru strukturnog dijaloga o sudstvu, gdje su reforme sistema i pitanja u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u temelju ciljeva dijaloga.

Podsjećanje Parlamenta o suštini Daytona, jasno kaže: entiteti nemaju pravo na secesiju. Dokument koji su početkom godine potpisali svi bh. državni i politički lideri obavezuje sve ključne faktore u zemlji da poštuju teritorijalni integritet i političku nezavisnot Bosne i Hercegovine. U tom svjetlu, podsjeća se da samo državne institucije mogu da predstavljaju državu u međunarodnim organizacijama.

Sa druge strane, činjenica je da glomazna, spora i komplikovana birokratska struktura, nesposobna za donošenje ključnih odluka, svojom nefunkcionalnošću daje pečat procesu evropskih integracija, umanjujući mogućnost zemlje da jednom funkcioniše kao dio EU.

Dvadeset godina nakon potpisa na Dejtonski mirovni sporazum Evropski parlament još jednom naglašava opredjeljenje miru i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i podršku njenim evropskim aspiracijama.

Ohrabruju političke reforme koje će promovirati socio-ekonomski razvoj i unaprijediti funkcionisanje zajedničke države. Takva reforma bi, uz poboljšanje života građana BiH, trebala i snažno da zagovara uzdržavanje od nacionalističke retorike koja može da ugrozi sav dosadašnji napredak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.