Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: EU neće odlučivati o smrtnoj kazni, nego narod Turske

Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan govoreći danas u Istanbulu o pitanju uvođenja smrtne kazne u ovoj zemlji, aktueliziranom nakon pokušaja državnog udara 15. jula, rekao je kako onaj ko će o tome donijeti odluku nije Evropska unija (EU), nego parlament Republike Turske i njen narod, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se danas obratio na bajramskoj svečanosti u Kongresnom centru Halic u Istanbulu, organizovanoj pod motom “79 miliona pod jednom zastavom”, a tom prilikom osvrnuo se i na aktuelna dešavanja.

Najprije se osvrnuo na jučerasnji teroristički napad u Vanu, ispred zgrade Stranke pravde i razvoja (AK Parti), u kojem je ranjeno 48 osoba.

“Nitkove koji su na prvi dan Bajrama aktivirali hiljadu kilograma eksploziva, prije ili kasnije ćemo ugušiti u krvi koju su prolili. Niko nema pravo da našem narodu truje ove mubarek dane, ove lijepe dane Bajrama. Ovi šehidi nisu pali uzaludno. Nitkovi će platiti cijenu onog što su počinili”, poručio je Erdogan.

U vezi sa pitanjem uvođenja smrtne kazne, Erdogan je poručio kao Evropska unija nije ta koja će o tome odlučivati.

“Narod zahtijeva smrtnu kaznu. Zbog toga, parlament će uzeti ovu temu u razmatranje. Kada parlament donese odluku o tome niko nema pravo da se protivi. Pojedini evropski lideri nam govore: ‘Ali vi zagovarate smrtnu kaznu’. Pazite, vi niste doživjeli ono što smo mi doživjeli. Demokratija je volja naroda. Ako to želi narod, a parlament donese takvu odluku, vi nemate pravo da se tome protivite. Oprostite, ali taj ko će donijeti odluku o tome nije Evropska unija (EU), nego parlament Republike Turske i njen narod”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik se osvruo i na borbu protiv terorističke organizacije FETO, te kazao da će članovi terorističke organizacije FETO nastaviti da bježe, ali će im se ući u trag.

Kazavši da vođa terorističke organizacije FETO “sam sebe smatra ‘imamom svemira’”, Erdogan je podsjetio kako je ta teroristička organizacija aktivna u 170 zemalja i ima članove zadužene za određene poslove na nivoima kontinenata, država i tako dalje.

“U Turskoj, primjera radi, postoji ‘imam’ za Tursku, pa onda za svaki grad, općinu, pa institucije redom. Znači da je računica nešto posve drugo, ali im je ona pokvarena pa sad bježe. Oni će nastaviti bježati, a mi ćemo nastaviti da ih gonimo”, rekao je Erdogan.

Ukazao je na činjenicu da 15. juli nije kraj igre, nego samo jedan stepen.

“Upleteni u pokušaj državnog udara svakako su pripadnici terorističke organizacije FETO. No, mi znamo da je to velika igra. 15. juli nije kraj te igre, već samo jedan stepen. Nisu upetljani samo u dešavanja u Turskoj. Jesu li bili upetljani u dešavanja u Iraku, jesu. U dešavanja u Siriji, jesu. Isto tako u Afganistanu, Egiptu, Tunisu, Libiji. I to se nastavlja. Igra koja se vodi je u islamskom svijetu, u muslimanskim zemljama. Naš narod od nas traži i očekuje da ovu igru uništimo u korijenu”, poručio je predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.