Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH između ulaska u “veću brzinu” i potpune izolacije

evropska-unija

Ideja Briselske inicijative o EU jeste da na drugi način stimuliše one koji rade za napredak Unije i svojih građana i one koji samo koriste pogodnosti i povlače sredstva od drugih članica, a bez vidljivijeg napretka u novoj EU, rekao je u intervjuu Srni ambasador BiH u Belgiji Draško Aćimović, povodom 25. marta kada se navršava 60 godina od osnivanja EU.

Aćimović je pojasnio da je riječ o novoj njemačkoj inicijativi koja bi u novom sistemu i dalje imala mnogo zajedničkih područja djelovanja i koju su u samom startu prihvatile zemlje koje bi bile u “najvećoj brzini” – Njemačka, Francuska, Italija, Španija, Belgija i Luksemburg.

“Najveći otpor je od država takozvanog bivšeg istočnog bloka koje se boje da će izgubiti povlastice koje su dobile ulaskom u EU”, naglasio je Aćimović u intervjuu Srni, dodajući da je ova inicijativa izazvala lavinu komentara i veliku zabrinutost u nekim zemljama Unije.

On je podsjetio da ideja nije nova jer se o Evropi, napravljenoj od nekoliko regija, govori već više godina, ali je ovaj put intenzivirana i nalazi se u raspravi.

O tome kako će se to odraziti na region i kakva je sudbina BiH u tim promjenama, Aćimović je rekao da je cijeli region Balkana u stalnim, vještački izazvanim tenzijama i da EU gubi strpljenje.

“Naravno da niko ne želi da u njegovoj kući živi neko ko stalno izaziva probleme i samo uzima, a da nema od njega nikakve koristi. Tako i EU ima potrebu da zaokruži prostor iz strateških razloga, ali ne po svaku cijenu”, naglasio je on.

Aćimović upozorava da je BiH na velikoj raskrsnici i u velikom problemu.

“Dok sve zemlje regiona, a posebno one za nas najznačajnije, kao što su Crna Gora i Srbija sa kojima dijelimo granicu, imaju jasno izraženu politiku što bržeg pristupa EU, BiH je, opet, sebe vratila unazad mnogo godina i zbog kalkulacija i potpuno destruktivnih politika udaljila od Evrope i svih onih finansijskih i drugih pogodnosti koje smo već mogli imati”, smatra Aćimović.

On je rekao da je EU prošle godine imala najveći rast zapošljavanja i ekonomskog prosperiteta od krize 2008. godine.

Otvoreni su milioni radnih mjesta i neke od zemalja nemaju uopšte problem nezaposlenosti. “I dok se očekuju rezultati ukupne nezaposlenosti EU da su već pali ispod osam odsto, BiH bilježi stopu nezaposlenosti od 41 odsto”, kaže Aćimović.

EU je, ističe on, potpuno umrežena auto-putevima, od kojih je najviše izgrađeno u zemljama takozvanog istočnog dijela EU i naravno da su oni najviše uplašeni novim prijedlogom oko podjele unutar EU.

“S obzirom na trenutnu situaciju, BiH ima opciju ili da hitno u narednih 10 dana, odnosno do 25. marta počne da slijedi primjer Srbije i Crne Gore koje šalju svakodnevno intenzivne poruke da su za mir i stabilnost i da nemaju dilemu oko EU puta i da uradimo sve oko Upitnika za kandidatski status ili da nastavi sa dosadašnjom politikom koja može dovesti do potpune izolacije”, smatra Aćimović.

On je upitao da li je cilj politika u BiH da se ona udalji od EU, dok Srbija i Crna Gora budu u grupi “veće brzine”.

Aćimović je podsjetio da su 25. marta 1957. godine Rimskim sporazumom postavljeni temelji EU, te da se ove godine slavi jubilej 60 godina. Taj dan, kaže Aćimović, zamišljen je kao dan odluke o sudbini i budućnosti EU.

“Da li će Evropa početi da diže zidove i pravi utvrde kao u vrijeme Rimskog carstva ili će da dođe do svoga cilja, a to je slobodni kontinent bez granica, vjerovatno ćemo uskoro vidjeti”, zaključio je Aćimović.