Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU i Turska izradili plan za rješenje izbjegličke krize

izbjeglice

Evropska komisija izradila je akcioni plan sa Turskom s ciljem suzbijanja priliva izbjeglica u Evropu, piše “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

Pozivajući se na izvore u Komisiji i njemačkoj Vladi, list navodi da je prema tom planu Turska obavezna da bolje zaštiti svoje granice sa Grčkom.

U planu se navodi da će turska i grčka obalska straža zajedno patrolirati istočnim Egejom uz koordinaciju Fronteksa, agencije EU za kontrolu granica, i da će sve izbjeglice vraćati nazad u Tursku.

List navodi da će u Turskoj biti formirano šest novih izbjegličkih kampova za oko dva miliona ljudi, a djelomično će ih finansirati EU.

EU će preuzeti do izbjeglica, odnosno oko pola milona ljudi biće razmješteno po Evropi, tako da migranti neće morati da plaćaju krijumčare ili da kreću na rizičan put preko Sredozemlja.

List ističe da je plan dogovoren prošle sedmice i da je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker koordinisao ovaj plan sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francois Hollandeom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastaće se sutra sa Junckerom ovim povodom.