Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU i Turska otvaraju nove pregovore o članstvu

EU-turska1112

Evropska unija će otvoriti nove pregovore o članstvu s Turskom za nekoliko dana kako je i planirano, saopćili su diplomatski izvori iz EU u srijedu, upravo u vrijeme dok pristup Turske postaje usijano pitanje na britanskom glasanju o budućnosti u bloku.

Jedan izvor, koji je tražio da ne bude imenovan, izjavio je za AFP da će se države članice EU sastati 30. juna kako bi se dogovorile o otvaranju novog pregovaračkog poglavlja s Turskom o finansijskim i budžetskim temama.

Čelnici EU obećali su u martu da će ubrzati dugo zakočene pregovore o članstvu Turske u okviru sporazuma o bavljenju migrantskom krizom, obećavajući da će otvoriti barem jedno novo poglavlje do kraja juna.

Ta tema postala je dijelom kampanje vođene za britanski referendum o ostanku u bloku i navela je pristalice tabora “za odlazak” na tvrdnju da će pristup omogućiti milionima Turaka da uđu u zemlju.

Britanski premijer Davis Cameron insistira da se Turska godinama neće pridružiti 28-članom bloku, iako je zvanična pozicija vlade da podržava članstvo Ankare.

Otkako je muslimanski većinska Turska pokrenula svoju inicijativu za članstvom u 2005., EU je otvorila 15 poglavlja od 35 koliko se traži za pridruženje bloku.

Do sada je samo jedno poglavlje dovršeno zbog neslaganja oko stanja ljudskih prava u Turskoj kao glavne prepreke za brojne članice EU.

Na osnovu martovskog sporazuma, EU je također pristala da poveća pomoć Turskoj kako bi se nosila s prilivom miliona izbjeglica na svojoj teritoriji i da ubrza viznu liberalizaciju.