Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU info centar domaćin izložbe “Izučavanjem istorije do pomirenja”

eu info centar – izucavanjem istorije do pomirenja 11

Izložba “Izučavanjem istorije do pomirenja” koja prikazuje novinske članke u periodu Sarajevskog atentata i julske krize pred sam početak Prvog svjetskog rata, otvorena je u EU info centru u Sarajevu 28. januara 2016. godine.

Izložba se temelji na istraživanju članaka objavljenih u novinama na teritoriju današnjih 13 zemalja, a nastala je u sklopu projekta “Izučavanjem istorije do pomirenja”. Projekat provode Nacionalna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske (NUBRS) i Agencija za saradnju, obrazovanje i razvoj (ACED).

“Svima nam je poznata latinska izreka Historia est magistra vitae i želimo vjerovati da učenjem istorije možemo naučiti lekciju i izbjeći ponavljanje grešaka”, rekao je Massimo Mina, voditelj Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji Europske unije u BiH.

“Stoga je vrlo važno da u potpunosti razumijemo istoriju jednog naroda čime se često omogućava izgradnja demokratske zemlje, čiji su građani svjesni svoje teške istorije i komplikovanih odnosa unutar svoje ali i sa drugim zemljama”, dodao je Mina.

“S ciljem izgradnje mirnog i stabilnog društva izložba promoviše pomirenje i uspostavljanje povjerenja u Bosni i Hercegovini“, rekla je koordinatorica projekta Svjetlana Marković.

“Prepoznajući važnost izučavanja istorije u tom procesu, kroz aktivnosti projekta podstiče se razvoj kritičkog mišljenja i kultura dijaloga u kontekstu obilježavanja istorijskih događaja u Bosni i Hercegovini,“ zaključila je Marković.

Prikupljanjem i predstavljanjem istorijske građe, projekat promoviše toleranciju, nenasilno rješavanje sukoba, poštovanje i saradnju između grupa koje imaju različite poglede na navedene događaje.

Osim izložbe, koja je predstavljena u 13 gradova širom Bosne i Hercegovine, u sklopu projekta također je objavljeno više publikacija, snimljen dokumentarni film te organizovane javne rasprave o pomirenju.

Projekat „Izučavanjem istorije do pomirenja“ jedan je od niza akitvnosti u sklopu programa Sarajevo 2014 koji je finansirala Evropska unija u iznosu od 2 miliona eura, a osmišljen je kako bi pomogao da se završi proces pomirenja u zemljama zapadnog Balkana prenoseći evropske vrijednosti pomirenja, tolerancije i mira.

Izložba u EU info centru (adresa: Skenderija 3a, Sarajevo) će biti otvorena do 4. februara radnim danima od 9:30 do 17:30.