Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU integracije nisu dominantna tema medijskih izvještaja

evropska-komisija

EU integracije nisu dominantna tema medijskih izvještaja, pokazalo je istraživanje nastavnika i studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, koje je danas predstavljeno u Sarajevu.

Analiza izvještavanja web portala o EU integracijama ukazala je na neke trendove u pristupu EU temama, a koji se odnose prije svega na činjenicu da se o EU govori birokratskim jezikom, odnosno kroz vrijednosno neutralne sadržaje, u kojima agendu kreiraju politički akteri, a online mediji je tek slijede.

Istraživanje je pokazalo da je reduciran broj izvora koji se koriste pri dolaženju do informacija (jedan ili maksimalno dva izvora), izostaju stručna mišljenja, analize i interpretacije, što ukazuje da online mediji propuštaju ispuniti orijentacijsku i edukacijsku funkciju kad je riječ o izvještavanju o EU temama, te se uglavnom zadržavaju na informativnoj.

Ovo je treće istraživanje o načinu na koji mediji u Bosni i Hercegovini izvještavaju o evropskim integracijama urađeno u periodu 2012.-2016. godina, a rezultirala su naučnim publikacijama, te diskusijama s novinarima i urednicima, kao i setom preporuka i smjernica za medijske i izvanmedijske aktere.

Istraživanje je sprovedeno u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, u okviru projekta “Evropska unija u medijima i na društvenim mrežama” čiji je nosilac Odsjek za medijske studije (Medijski centar) Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a saradnici su nastavnici i student FPN Sarajevo.

Projekat je realiziran uz podršku Regionalnog programa za promociju istraživanja u društvenim naukama na zapadnom Balkanu (Regional Research Promotion Programme) Univerziteta u Friburgu, Švicarska, saopćeno je s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.