Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU izdvaja 700 miliona eura za pomoć Grčkoj i drugim članicama

izbjeglice-grcka123

Evropska unija danas je objavila namjeru da u naredne tri godine izdvoji 700 miliona eura hitne humanitarne pomoći kako bi se Grčka i druge članice izborile sa izbjegličkom krizom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Komesar EU za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides, koji je danas u Bruxellesu iznio plan o pružanju pomoći, istakao je da će za ovu godinu ,biti izdvojeno 300 miliona eura, a po 200 miliona eura u naredne dvije godine.

Kako je kazao sredstva će se rasporediti “gdje je najpotrebnije”, aludirajući na Grčku i ostale zemlje članice duž balkanske rute koju izbjeglice koriste na putu ka Evropskoj uniji.

Njegov prijedlog tek treba usvojiti Evropski parlament i zemlje članice EU.

Glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas rekao je ranije da je novi plan potreban “kako bi se spriječilo humanitarno stradanje kao rezultat pristizanja broja ljudi bez presedana u EU”.

Vlada u Atini je saopćila da je od EU zatražila hitnu pomoć od 480 miliona eura za smještaj 100.000 izbjeglica i upozorila da priliv migranata prijeti da iscrpi državne resurse ugrožene krizom.
Zvanična Atina je priznala kako trenutno nije u mogućnosti da se suoči sa svim izbjeglicama i migrantima koji pristižu u Grčku.

“Nismo u mogućnosti da se suočimo sa svim izbjeglicama koje dolaze. Predali smo hitan plan Evropskoj komisiji za prijem 100.000 izbjeglica”, izjavila je glasnogovornica vlade Olga Gerovasili.