EU je ujedinjena s LGBT osobama širom svijeta

EU Foreign Policy Chief Mogherini in Luxembourg

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je u ime Evropske unije čestitala Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije – 17. maj.

– Na današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, EU je ujedinjena s LGBT osobama diljem svijeta u borbi za ukidanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta. Sva su ljudska bića ravnopravna u dostojanstvu i imaju pravo na uživanje prava koja su zapisana u Općoj povelji o ljudskim pravima – kazala je Mogherini u svojoj izjavi.

Dalje navodi da su proteklih godina, u nekim dijelovima svijeta, LGBT osobe ostvarile značajan napredak u postizanju jednakosti prava.

Ipak, još uvijek u mnogim krajevima trpe diskriminaciju i nasilje zbog spolne orijentacije i rodnog identiteta. U više su zemalja spolni odnosi suglasnih odraslih osoba istog spola još uvijek kazneno djelo koje podrazumijeva kaznu zatvora ili čak smrtnu kaznu.

– I dalje ćemo se zalagati za poštovanje ljudskih prava svih osoba, bez obzira na spolnu orijentaciju i rodni identitet, u skladu sa Smjernicama EU o pravima LGBT osoba – poručila je visoka predstavnica.

Kazala je da su potrebni dijalozi s trećim zemljama, aktivnosti u okviru multilateralnih foruma, javne izjave i podrška civilnom društvu.

– EU će i dalje podržavati borbu protiv diskriminacije i nasilja protiv LGBT osoba i aktivno promicati njihova prava – kazala je visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini.