Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

EU Monitoring: Procesuirati učestale napade na novinare

bursac1

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH osudila je napade na novinare, slobodu izražavanja, integritet medija i individualna prava medijskih djelatnika te pozvala nadležne organe u BiH da adekvatno i pravovremeno procesuiraju napade na novinare.

Koalicija četrdeset organizacija civilnog društva koja doprinosi praćenju reformi i nadgleda primjenu politika, prava i standarda Evropske unije ističe da su u prethodnom periodu nastavljeni trendovi pritisaka i napada na novinare.

Udruženja novinara bilježe njihov porast a nedavni napad na novinara Al Jazeere Balkans Dragana Bursaća koji se desio nakon objave teksta “Šutio sam dok je Bihać granatiran”, u kojem podsjeća javnost u Republici Srpskoj kako je izgledala opsada Bihaća i kako su neki vojnici slavili čak i kada je gađan đački dom u Bihaću, podsjetio je na vrlo ograničenu slobodu izražavanja u BiH.

Naglašavaju da ovo nije prvi put da su prijetnje smrću upućene novinaru, a niz prijetnji i represije nisu izuzetak ni za druge novinare. Također ističu da su izvještavali o konstantnim napadima na novinare i u Alternativnom izvještaja o napretku 2016 te jasno konstatovali da se ovakvi napadi ne procesuiraju adekvatno, na što vjerovatno utiče činjenica da se među počiniteljima nalaze visoko pozicionirani javni zvaničnici.

Prema istraživanjima BH novinara, navodi se u saopćenju, samo 15 posto krivičnih djela počinjenih protiv novinara dobije sudski epilog, dok najveći broj slučajeva ostaje bez bilo kakve reakcije pravosudnih institucija, saopćeno je iz Inicijative.